UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кораблі НАТО залишили Босфор і Дарданелли

Португальськмй, іспанський і канадський фрегати залишили прибережні води Туреччини.

Корабельна група постійної готовності в складі трьох ракетних фрегатів, введена в турецькі протоки на тлі загострення відносин Анкари з Москвою, після п'ятиденного перебування в Стамбулі направилась в Середземномор'я, повідомляють місцеві інформаційні портали.

До складу Першої групи постійної готовності об'єднаних військово-морських сил НАТО входять фрегати "Франсішку ді Алмейда" (ВМС Португалії), "Блас де Лісо" (ВМС Іспанії) і "Вінніпег" (ВМС Канади).

Читайте також: Анкара назвала провокацією позування солдата РФ з ПЗРК на кораблі на тлі Стамбула в Босфорській протоці

Місцеві ЗМІ зазначають, що перебування корабельного угруповання НАТО в Туреччині було покликане продемонструвати підтримку альянсу Анкарі в критичний момент, коли у відносинах між Туреччиною і Росією виникла напруженість після того, як турецький винищувач збив російський літак над Сирією. Раніше північноатлантичний альянс заявив про намір розробити заходи для підтримки Туреччини у військовому відношенні, в тому числі в області зміцнення її ППО.

Тим часом в акваторії Чорного моря продовжує перебувати американський есмінець "Росс", оснащений системою ПРО "Іджіс", який зайшов туди 3 грудня. В даний час він проводить навчання спільно з румунськими та українськими бойовими кораблями.