UA / RU
Підтримати ZN.ua

Контроль Трампа над республіканцями продовжує зростати — FT

Багато республіканських виборців досі вважають Трампа переможцем виборів.

Зазвичай президенти США, які програють на виборах, визнають свою поразку. Однак, що стосується колишнього американського лідера Дональда Трампа, то все не так просто. Він і досі вважає, що його перемогу «вкрали демократи» і не виключає можливості повторно балотуватися на пост президента США. При цьому, він має великий вплив на Республіканську партію навіть попри свою хаотичну поведінку, пише Financial Times.

Значна частина республіканських виборців досі вважають, що Трамп здобув перемогу. Важко уявити, що хтось зможе скласти конкуренцію Дональду Трампу у межах республіканців, якщо він дійсно вирішить стати кандидатом у президенти США від Республіканської партії у 2024 році.

Певною мірою Трамп повинен подякувати своєму конкуренту Джо Байдену за це. Республіканці підтримали законопроекти Байдена про витрати, що фактично врятувало їх від «економічної критики».

У 2016 році Трамп продемонстрував, що неповне прийняття ідеології своєї партії не є перешкодою для того, щоб стати кандидатом у президенти. Зараз багато республіканців підтримують економічну політику Байдена, таким чином енергія Республіканської партії дедалі більше витрачається на культурний аспект. Більше половини виборців від Республіканської партії підтримують використання сили для захисту "традиційного американського способу життя".

Зараз республіканці часто називають себе "партією робітничого класу". У західно-демократичному плані республіканська ідеологія має більше спільного з партією Марін Ле Пен у Франції, ніж із британською консервативною партією. Республіканська партія США дедалі більше наближається до «білого націоналізму».

Що це означає для майбутнього демократії США? Перший квартал 2021 року продемонстрував історію двох надзвичайно різних національних настроїв. Протягом тривалого часу багато американців, які не підтримували Трампа, боялися, що він дійсно зможе позбавити Байдена перемоги. Штурм Капітолію, який відбувся 6 січня, ще більше посилив цю тривогу.

Потім політичне життя в США почало повільно повертатися до нормального стану, Байден почав налагоджувати кампанію вакцинації та впроваджувати свій законодавчий порядок денний. Але поки передчасно говорити про політичну стабілізацію в Америці. Зараз одна з двох основних партій відверто відкидає правила гри.

Республіканці по всьому США намагаються запровадити жорсткі обмеження щодо виборчого законодавства. Тим часом республіканці у Вашингтоні одностайно виступають проти демократичного законопроекту, який має спростити процедуру голосування по всій країні.

Щодо економічної політики, то Республіканська партія продовжує виступати проти будь-якого виду регулювання бізнесу та майже всіх податків. Провідні республіканці стверджують, що партія повинна дотримуватися проінвестиційного, антиглобалістського порядку денного.

Розрив між риторикою робочого класу Республіканської партії та її фіскальним порядком буде продовжувати збільшуватися. Міст між ними - культура, яка змушена нести дедалі важче навантаження. Акцент на таких питаннях, як рівність шлюбу, приносить все меншу віддачу від виборців.

Однак, у республіканців є кілька переваг. Якщо історія є орієнтиром, то демократи, ймовірно, втратять контроль як над Палатою представників, так і над Сенатом на проміжних виборах наступного року. Це ускладнить реалізацію політичних планів Байдена і його республіканському конкуренту буде легше отримати прихильність американців на нових президентських виборах.

Байден приніс хвилю оптимізму в американську політику, але міграційна криза на американсько-мексиканському кордоні може лише погіршитися. Байден доручив віце-президенту Камалі Гарріс знайти вирішення цього питання. Однак, республіканці не втратять можливості використати це на свою користь, резюмує видання.

Читайте також: Трамп розкритикував Байдена за політику щодо Китаю та Ірану

Термін президентських повноважень Дональда Трампа закінчився 20 січня. Він відмовився брати участь в інавгурації Джо Байдена і символічно передавати йому владу.

Після штурму Капітолію прихильниками Трампа демократи вдруге оголосили йому імпічмент, але Сенат виправдав експрезидента.

За словами експрезидента, Республіканська партія може здобути перемогу на проміжних виборах, а потім - і на президентських виборах в 2024 році.

Трамп продовжує наполягати, що Байдена оголосили переможцем виборів тільки завдяки масовим фальсифікаціям.