Після того, як Росія ввела заборону на імпорт товарів з Євросоюзу у відповідь на санкції, російські шеф-кухарі не стали відмовляти собі у делікатесах.
Просто тепер пармеджано-реджано несподівано стали "виробляти" не в Італії, а в Білорусі.
Про це сьогодні пише канадське видання Globe and Mail. Контрабандисти спокійно везуть європейські делікатеси в Білорусь, а там заклеюють упаковки місцевими етикетками і відправляють в Росію.
"Колись спекулянти на чорному ринку СРСР славилися тим, що підробляли етикетки, щоб продати сумнівну підробку, як дорогий імпорт. А тепер все навпаки", - йдеться в статті.
Московські шеф-кухарі розповіли журналістам, що придбали рідкісний пармезан, який готують лише в кількох регіонах на півночі Італії. Сир навіть доставили в італійській упаковці. Просто на ній була груба наклейка: "Зроблено в Білорусі".
"Контрабанда продуктів через Білорусь – це лише один з варіантів дістати те, що треба. Ресторатори також шукають постачальників у Азії, Африці і в Південній Америці", - пише автор.
Наприклад, рибу везуть з Північної Африки. А російські чиновники вже розглядають можливість закупки м'яса буйвола в Індії, до якого раніше мали претензії через сумнівну якість.
Тим часом продуктова інфляція в Росії б'є рекорди через ембарго на імпорт. !zn