UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конгресмени, включно з Пелосі, закликали Байдена припинити поставки зброї Ізраїлю – The Guardian

Низка конгресменів нагадали про гуманітарну кризу в Газі та удар по гумконвою.

Понад 30 демократів з Конгресу США 5 квітня підписали лист до президента Джо Байдена та державного секретаря Ентоні Блінкена, у якому закликали припинити постачання зброї Ізраїлю, пише The Guardian. Вказано, що під листом також підписалася ексспікерка Палати представників та ключова союзниця американського президента Ненсі Пелосі.

«У світлі нещодавнього обстрілу працівників гуманітарних організацій, а також гуманітарної кризи, що постійно поглиблюється, ми вважаємо невиправданим схвалення цих поставок зброї», – йдеться в листі. 

Його підписали Пелосі та 36 інших демократів, включаючи Барбару Лі, Рашиду Тлаїб і Александрію Окасіо-Кортес.

Підписанти також закликали США утриматись від майбутніх поставок зброї, поки не завершиться американське розслідування авіаудару по гуманітарному конвою World Central Kitchen. Або ж поки Ізраїль «не зменшить достатньою мірою шкоду, якої завдає цивільному населенню Гази».

Читайте також: Ізраїль сприятиме збільшенню потоку гуманітарної допомоги до Сектору Гази після попередження Байдена   

За день до підписання листа провідні сенатори з Демократичної партії  посилили тиск на Білий дім з вимогою діяти. Це сталося через кілька годин після того, як Джо Байден закликав Ізраїль вжити конкретних заходів для захисту цивільного населення та гуманітарних працівників у Газі т пригрозив можливістю припинити військову підтримку з боку США.

Прогресивний сенатор Берні Сандерс був серед тих, хто висловився найрішучіше, пише The Guardian. Він заявив, що «Ізраїль не повинен отримати жодного цента військової допомоги», доки суттєво не полегшить постачання продовольства в регіон, який, як підозрюють США, вже бореться з голодом.

«Ми спостерігаємо одну з найгірших гуманітарних катастроф, яку ми бачили за дуже, дуже довгий час ... тому що Ізраїль не пропускає гуманітарні вантажівки в Газу, і особливо в райони, де люди перебувають у найбільш відчайдушному стані», – зазначив Сандерс в інтерв'ю CNN в четвер.

Він також додав, що США не повинні турбуватися про те, як Газа може бути пов'язана з політичним майбутнім ізраїльського прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху. При цьому він знову наголосив: «Я вважаю, що не варто більше надавати військову допомогу Ізраїлю, коли там голодують діти».

Читайте також: У США роздумують над постачанням Ізраїлю літаків F-15

Своєю чергою сенатор-демократ від штату Мериленд Кріс Ван Холлен наполягає на тому, аби Байден забезпечив виконання підписаного в лютому меморандуму про національну безпеку. Згідно з останнім, передача військової зброї Ізраїлю має залежати від дотримання ним гуманітарних критеріїв.  Ван Холлен також висловився за призупинення передачі Ізраїлю «наступальної зброї», якщо він не зможе «зменшити шкоду цивільному населенню» або «надати критично необхідну допомогу людям, які її потребують»

Сенатор-демократ від штату Массачусетс Елізабет Воррен заявила, що після вбивства співробітників WCK, серед яких були громадяни США і Канади та троє громадян Великої Британії, вона намагатиметься перешкодити продажу Ізраїлю винищувачів F-15.

«Ми не можемо схвалити продаж зброї країні, яка порушує наші власні закони щодо цього… Це не лише моральне, але й юридичне питання. Конгрес несе тут відповідальність, і я готовий взяти на себе цю відповідальність», – сказала Воррен в інтерв’ю CNN.

Байден і його адміністрація, як правило, непохитно підтримують Ізраїль, який завдав ударів по Газі з землі і з повітря після жорстокої атаки ХАМАС 7 жовтня 2023 року. Але оскільки кількість загиблих у Газі перевищила 30 тисяч людей, а гуманітарна криза погіршується, США, які надають Ізраїлю щонайменше 3,8 млрд доларів щорічно на підтримку безпеки, нещодавно утрималися під час голосування в Організації Об'єднаних Націй. У результаті цього в ООН прийняли резолюцію, що вимагала негайного припинення вогню в Газі.

Байден у 4 квітня вперше закликав до негайного припинення вогню.

Читайте також: В Ізраїлі Нетаньяху звинуватили у блокуванні переговорів про звільнення заручників та вимагають його відставки

Нагадаємо, 1 квітня Ізраїль завдав ракетного удару по гуманітарному конвою Всесвітньої центральної кухні (World Central Kitchen) у Секторі Гази. У результаті атаки загинули семеро гуманітарних працівників. Після цього Джо Байден заявив, що Ізраїль не зробив достатньо для захисту цивільного населення в Секторі Гази. Ця заява стала однією з найсуворіших із критикою на адресу Ізраїлю з початку військової кампанії проти бойовиків ХАМАС.

Через кілька днів після удару по гуманітарному конвою стало відомо, що Ізраїльська армія звільнила двох офіцерів. Серед звільнених офіцерів – один у званні майора і ще один у званні полковника. Начальник штабу ЦАХАЛу Герці Галеві також офіційно оголосив догану голові Південного командування, яке включає Газу, за його загальну відповідальність.