UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конгрес створить комісію для вивчення штурму Капітолію за прикладом терактів 11 вересня

Комісія повинна буде опублікувати звіт. Після терактів 11 вересня комісії знадобилося 15 місяців на підготовку підсумкового документа

Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що нижня палата Конгресу планує створити незалежну комісію для розслідування того, що привело штурму Капітолію США 6 січня. Орган буде схожий на комісію, яка понад рік вивчала теракти 11 вересня 2001 року, перш ніж видати радикальний 585-сторінковий звіт, пише Washington Post.

Після того як колишнього президента Дональда Трампа виправдав Сенат, Пелосі дала зрозуміти в листі колегам-демократам, що Палата представників незабаром розгляне проєкт закону про формування комісії для "розслідування та звіту" про напад й втручанні в виборчі процеси, а також асигнування для оплати розширених функцій безпеки на території Капітолію.

Перед Пелосі заявила, що республіканці більше стурбовані своїм політичним виживанням, ніж захистом конституції.

Читайте також: ФБР вивчає іноземний слід у штурмі Капітолію прихильниками Трампа

Трамп став першим президентом в історії, який двічі піддається імпічменту. Перша спроба усунути його з посади, розпочата у 2019 році, провалилася: тоді Сенат, де більшість була у республіканців, виправдав ексглаву держави. Цього разу він піддається імпічменту, коли вже склав повноваження. Детальніше про те, як американські праві екстремісти стали частиною політичного мейнстріму США, читайте в статті Ганни Бродські-Кроткіної "Хто громив Капітолій?".