UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конгрес США заборонив Обамі постачати зброю сирійським повстанцям

Профільні комітети конгресу заблокували рішення президента Барака Обами надати військову допомогу сирійській опозиції, побоюючись, що зброя потрапить до рук терористів.

Комітети з розвідки обох палат конгресу США - сенату і палати представників - заблокували рішення президента країни Барака Обами здійснювати військову допомогу сирійській опозиції.

Введення суворих обмежень на надання військової допомоги противникам Башара Асада було проголосовано законодавцями у таємному режимі, повідомило видання The Hill з посиланням на джерела.

Причиною такого рішення стало побоювання, що зброя може потрапити до рук "Аль-Каїди" і пов'язаних з нею ісламістських угруповань.

За словами одного з конгресменів, накладених комітетами обмежень достітньо, щоб зірвати заплановані Білим домом постачання зброї сирійській опозиції.

У Білому домі вже висловили незадоволення ініціативою конгресу, заявивши, що його члени заважають США допомагати сирійській опозиції, "ставлячи занадто багато питань і не пропонуючи при цьому жодних альтернативних відповідей".

- Держсекретар США виступив за бомбардування Сирії, Пентагон - проти

Нагадаємо, після довгих коливань у минулому місяці адміністрація Барака Обами прийняла рішення надати сирійській опозиції пряму військову підтримку, зокрема, озброїти її протитанковими комплексами і стрілецькою зброєю. Відповідний крок у Білому домі обґрунтували тим, що режим Башара Асада застосував проти повстанців заборонену хімічну зброю.

У той же час Росія, ґрунтуючись на даних власної експертизи, подала в ООН дані про те, що заборонений нервово-паралітичний газ зарин використовували представники сирійської опозиції.

Уряд і озброєна опозиція у Сирії вже неодноразово звинувачували один одного у використанні забороненої міжнародними конвенціями зброї. За більш ніж два роки громадянська війна у Сирії, лише згідно підтвердженим даними ООН, забрала життя вже понад 93 тисяч осіб. !zn

Читайте також:

ЦРУ почало перекидання зброї для сирійських повстанців

Сирійські повстанці пообіцяли перемогти Асада американською зброєю за півроку

На Заході вважають, що в Сирії ведеться опосередкована війна між Росією і США

Сирійські повстанці розікрали сотні мільйонів, виділених Заходом на "гуманітарку"