UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конгрес США хоче нових санкцій проти Ірану

Парламентарям не подобаються нові випробування іранських балістичних ракет.

Конгрес США збирається добиватися нових економічних санкцій проти Ірану через випробування балістичних ракет, яке сталося у вівторок, 8 березня.

Про це повідомляє "Русская служба Би-би-си" з посиланням на спікера палати представників Пола Раяна. Американський чиновник підкреслив, що вчорашні запуски суперечать міжнародному праву і були проведені заради провокації проти США.

На його думку, санкції проти Ірану повинні діяти до тих пір, поки "режим не припинить свою агресивну, провокаційну поведінку, направлену проти США і їхніх союзників".

Нагадаємо, що Іран також випробовував балістичні ракети восени 2015 року. США також висловили протест проти цих дій і запровадили нові сканції проти іранських компаній і приватних осіб. У свою чергу, Тегеран наполягає, що запуски ніяк не пов'язані з ядерною програмою.

16 січня МАГАТЕ оголосила, що Іран виконав взяті на себе міжнародні зобов'язання в рамках угоди щодо його ядерної програми, підписаного в липні минулого року. Тогож дня Європейський союз заявив про зняття всіх економічних і фінансових санкцій щодо Ірану.

Вашингтон формально скасував санкції проти Ірану, пов'язані з банківською діяльністю, морською торгівлею, постачанням сталі й у ряді інших галузей.

У січні США ввели нові санкції щодо іранських компаній і приватних осіб у відповідь на проведення випробувань балістичних ракет восени 2015 року.

Нові санкції забороняють 11 компаніям і громадянам, пов'язаним з іранської ракетної програми, використовувати американську банківську систему.

Проте Іран наполягає, що випробування ракет не пов'язані з його ядерною програмою. "Програма з розробки балістичних ракет ніколи не була призначена для розробки засобів доставки ядерної зброї", - заявив офіційний представник іранського МЗС Хуссейн Джабер Ансарі в інтерв'ю місцевому новинному агентству ISNA.