UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому Нетаньягу не хоче угоди про припинення вогню з ХАМАС? — Bloomberg

Крайні праві погрожують поваленням уряду, якщо Нетаньягу погодиться на припинення вогню в Газі.

Відмова Нетаньягу погодитися на припинення вогню з ХАМАСом спровокувала найбільші вуличні протести в Ізраїлі за весь час війни, після того, як шість заручників були вбиті в Газі.

Завершення війни з ХАМАС спричинить інші серйозні наслідки для прем'єр-міністра. Крайні праві лідери чітко дали зрозуміти, що вони намагатимуться повалити уряд, як тільки Нетаньягу погодиться на припинення вогню в Газі. Вони бачать цей конфлікт як унікальну можливість для розширення єврейських поселень на Західному березі, що вимагає тривалої військової окупації палестинських територій, зазначає Марк Чемпіон колумніст Bloomberg Opinion.

Читайте також: Ані Ізраїль, ані Іран не хочуть повномасштабної війни — колишній керівник НАТО

Якщо уряд впаде, Нетаньягу, який опиниться поза владою, зіткнеться з тривалими судовими справами за звинуваченнями у шахрайстві, зловживанні довірою та хабарництві як звичайний громадянин. Тюремне ув'язнення також реальне. Не дивно, що так багато ізраїльтян вважають, що Нетаньягу керується особистими, а не національними інтересами при прийнятті рішень, які можуть завершити бойові дії.

"Нетаньягу продовжує отримувати підтримку всередині країни за свої зусилля знищити ХАМАС. Однак, коли наслідки для заручників, що залишаються в полоні ХАМАС, від продовження війни стають все більш очевидними, недовіра до його мотивів розділяє націю", — пише колумніст.

Читайте також: Нетаньягу втягує США на небезпечний шлях щодо Ірану — The Hill

Нагадаємо, що президент Байден заявив, що Нетаньягу робить недостатньо для досягнення угоди про звільнення заручників, коли він прибув до Білого дому на зустріч у Ситуаційній кімнаті з радниками, які беруть участь у переговорах про припинення вогню. Байден також заявив про своє "обурення" через вбивство заручників та наголосив на "необхідності покарання лідерів ХАМАСу".