UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет Європарламенту підтримав санкції проти Угорщини

Якщо документ буде ухвалено, Угорщина може втратити право голосу в ЄС.

Комітет Європейського парламенту підтримав відкриття санкційної процедури проти Угорщини через порушення фундаментальних цінностей Євросоюзу урядом прем'єр-міністра Віктора Орбана. Як повідомляє The Associated Press, мова йде про "процедуру за статтею 7".

Комітет громадянських свобод Сенату Європейського парламенту проголосував у понеділок за доповідь, що рекомендує розпочати "процедуру статті 7" у зв'язку із занепокоєнням щодо незалежності суддів, свободи ЗМІ та жорсткого поводження з мігрантами в Угорщині.

Для початку процедури рішення комітету ще мають затвердити на голосуванні під час пленарної сесії у Страсбурзі.

Процедура за статтею 7 може призвести до втрати права голосу Угорщини в ЄС. Однак є ймовірність, що Польща, проти якої вже відкрити така процедура, напевно накладе вето. Для накладення санкцій необхідне одностайне рішення всіх членів ЄС.

Нагадаємо, парламент Угорщини 20 червня проголосував за пакет законів, які вводять покарання у виді великих штрафів та навіть ув'язнення за допомогу біженцям і нелегальним іммігрантам; на цей пакет вже відреагували рада Європи та ОБСЄ, заявивши, що нововведення не відповідають європейським стандартам