UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет Сенату США схвалив резолюцію про військову операцію у Сирії

У комітеті наполягли, щоб військове втручання тривало не більше трьох місяців, і заборонили проводити наземну операцію. Сенат може поставити резолюцію на голосування вже наступного тижня.

Комітет з міжнародних відносин сенату схвалив резолюцію, що санкціонує завдання військових ударів по Сирії. В резолюції міститься положення, згідно з яким однією з цілей військової операції має стати зміна балансу сил на полях битв. У резолюцію також включено заклик до Білого Дому збільшити обсяг військової та невійськової допомоги, що надається сирійським повстанцям. За резолюцію проголосували десять сенаторів, проти - сім.

У первісному проекті резолюції, підготовленому у вівторок ввечері, також заборонялося використання у Сирії американських сухопутних сил. Додатки до резолюції було внесено на вимогу сенатора-республіканця Джона Маккейна, який вважає, що метою американської операції в Сирії має бути надання підтримки опозиції в її боротьбі з режимом Башара Асада.

Цей проект резолюції буде внесено для голосування повним складом сенату. Свій варіант резолюції, що дозволяє операцію в Сирії, готують члени Палати представників.

Раніше повідомлялося про те, що президент США Барак Обама оголосив про рішення здійснити військовий удар по Сирії 31 серпня. Обама, однак, не скористався правом самостійно прийняти рішення про удар по Сирії і запитав схвалення Конгресу США.

Нагадаємо, загострення міжнародної дискусії у зв'язку з сирійським конфліктом стало наслідком хімічної атаки, яка сталася 21 серпня в передмісті Дамаска Гуті. Число її жертв оцінили в понад півтори тисячі осіб. Офіційний Дамаск і повстанці поклали відповідальність за застосування зброї масового знищення один на одного.

Щоб розібратися, хто стоїть за хімічною атакою у передмісті Дамаска, Сирію відвідали експерти ООН. 31 серпня вони покинули країну, однак результати їхньої роботи поки не оприлюднені.

Як відомо, в суботу, 31 серпня, президент США Барак Обама оголосив про те, що прийняв рішення про військову операцію в Сирії з санкції конгресу, який збереться 9 вересня після літніх канікул. Однак світові ЗМІ повідомляють, що він віддасть наказ про завдання удару по Сирії навіть у тому випадку, якщо конгрес проголосує проти військової акції.

Тим часом, США та інші західні країни звинуватили в хімічній атаці урядові війська Сирії і заявили про необхідність військового втручання для запобігання подальшому застосуванню хімічної зброї. Офіційний Дамаск заперечує ці звинувачення, заявляючи, що чинитиме опір будь-якому агресорові. !zn

Читайте також:

Барак Обама заручився підтримкою лідерів конгресу військового удару по Сирії

Число біженців із Сирії досягло двох мільйонів осіб

Обама вирішив застосувати військову силу проти Сирії

NYT: Обама не зважується вдарити по Сирії без схвалення Конгресу через перспективу атаки на Іран