UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній шеф французької розвідки зізнався у шпигунстві за американцями

Спецслужбам чудово відомо про шпигунство дружніх держав на їхній території: американці шпигують за французами, а французи шпигують за американцями.

Бернар Скарсіні, який до травня минулого року очолював Центральне управління внутрішньої розвідки (DCRI) Франції, висловив здивування з приводу резонансу, який викликала у політичних колах і ЗМІ нещодавня публікація про американське шпигунство на французькій території.

В ексклюзивному інтерв'ю виданню Le Figaro, першому, з моменту відходу з посади шефа розвідки, Скарсіні зазначив, що нічого по суті нового в опублікованих цього тижня виданням Le Monde даних немає.

За його словами, ще чотири місяці тому, коли екс-контрактник Агентства національної безпеки США (АНБ) Едвард Сноуден оприлюднив перший масив інформації про електронне шпигунство АНБ в Європі, Францію було згадано поряд із Великобританією і Німеччиною.

Сноуден вирішив опублікувати деталі про шпигунство у Франції пізніше, але французькому керівництву вже було відомо про підготовку "сенсації", зазначає колишній розвідник номер один П'ятої республіки. Йому видається дивним, що політики висловили здивування після публікації про те, що з грудня 2012 року по січень цього року АНБ здійснило у Франції запис понад 70 мільйонів телефонних дзвінків.

За словами Скарсіні, нічого несподіваного в цьому факті немає: спецслужбам чудово відомо про шпигунство дружніх держав на їхній території. Американці шпигують за французами у торговельно-промисловій сфері, так само як і французи шпигують в цій сфері за американцями, оскільки зобов'язані захищати інтереси своїх компаній, зазначив колишній шеф французької розвідки Скарсіні. !zn

Читайте також:

МЗС Франції викликало посла США після публікації у ЗМІ про прослуховування

Обама запевнив Олланда, що розвідка США перестане прослуховувати телефони у Франції

Влада ФРН анулювала пакт зі США та Великобританією про розвідку

Обама запевнив Меркель, що спецслужби США не прослуховували її мобільний телефон