UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній прем'єр-міністр Франції Фійон увійшов до ради директорів російської державної нафтової компанії

Фійон не вперше працює з російськими фірмами.

Колишній прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон був включений до ради директорів російської державної нафтової компанії «Зарубежнефть», йдеться в списку, опублікованому веб-сайтом, що спеціалізуються на розкритті ділової інформації.

"Зарубежнефть" не відповіла в п'ятницю на запит про коментар до списку, розміщеному на сайті e-disclosure.ru інформаційного агентства "Інтерфакс", в якому говориться, що Фійон входить до складу ради директорів з 28 червня, пише AFP.

Фійон, який керував французьким урядом при президенті Ніколя Саркозі в період з 2007 по 2012 рік, є главою Apteras, консалтингової компанії, яку він заснував після ганебних президентських виборів в 2017 році.

Його кампанія була повалена скандалом з фальшивими вакансіями, за що в червні 2020 року суд засудив його до п'яти років тюремного ув'язнення, трьох умовно.

Він уже працював з російськими фірмами через Apteras і був номінований на посаду в раді директорів "Зарубежнефть" урядом в Москві в червні.

67-річний Фійон - останній з колишніх високопоставлених європейських політиків, які приєдналися до російських енергетичних компаній.

Читайте також: "Роснефть" зіткнулася з проблемами через санкції США

Колишній міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, яка, як відомо, танцювала з президентом Владіміром Путіним на своєму весіллі в 2018 році, в червні була призначена до ради директорів Роснефти, найбільшого виробника нафти в Росії.

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер є головою правління «Роснефти» з 2017 року, з окладом 600 тисяч доларів на рік.