UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній головний рабин Москви звинуватив Кремль в зосередженні на репресіях та нехтуванні загрозою тероризму

Пінхас Гольдшмідт прокоментував атаку бойовиків у Дагестані

Колишній головний рабин Москви Пінхас Гольдшмідт звинуватив російську владу в тому, що вона робить євреїв та інших громадян вразливими до нападів, подібних до атаки бойовиків у Дагестані 23 червня, де відбувся напад на православний храм та дві синагоги (у Махачкалі та Дербенті). На його думку, Кремль спрямовує державний апарат безпеки проти своїх критиків, а не проти терористичних загроз.

«Російська влада протягом останніх років використовувала правоохоронні органи для придушення будь-якої опозиції до Кремля, опозиції до війни і будь-яких рухів, таких як ЛГБТ-рух, який був оголошений екстремістським. Людей кидають до в'язниці за критику війни. Таким чином, замість того, щоб використовувати правоохоронні органи, міністерство внутрішніх справ і ФСБ для забезпечення безпеки російських громадян, вони використовуються для викорінення будь-якої опозиції режиму. І ось ми бачимо результати, що такі терористи, як ІДІЛ, здатні знову і знову здійснювати успішні атаки на храми, на культурні заходи», – заявив Гольдшмідт у відеоінтерв'ю з Берліна, повідомляє Reuters.

Читайте також: У Дагестані (РФ) 15 правоохоронців та кілька цивільних загинули під час нападів на православні храми та синагоги

Російські слідчі ще не назвали, хто стоїть за недільним нападом, але ІДІЛ, або «Ісламська держава», має постійну присутність у північнокавказькому регіоні Росії, до якого входить Дагестан.

За словами Гольдшмідта, єврейське населення Дагестану становить лише кілька тисяч осіб – нащадків так званих гірських євреїв, які живуть там понад дві тисячі років. Більшість з них виїхали після розпаду Радянського Союзу в 1991 році, а нова хвиля почалася після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Читайте також: Путін та учасники погромів у Дагестані соціально близькі по духу — ЗМІ

Нагадаємо, Гольдшмідт виїхав з Росії у 2022 році – після вимог влади публічно підтримати путінську війну в Україні. 

Раніше Bloomberg, спираючись на думку експертів, повідомив про побоювання, що Росія може зіткнутися з хвилею насильства з боку релігійних екстремістів. Російська влада, яка бачить всюди «український слід», ігнорує реальну загрозу.