UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коли і як Росія застосує ядерну зброю: ймовірні сценарії від розвідки Норвегії

Якщо конфлікт переросте в регіональну війну за участю НАТО, Росія зможе застосувати ядерну зброю на тій підставі, що війна "загрожує існуванню Росії". 

Російська ядерна доктрина є частково публічною основою того, коли і як Росія зможе застосувати ядерну зброю, – йдеться на сайті розвідки Норвегії в нещодавно опублікованому розділі ФОКУС 2023 рік, де аналітики відомства пишуть про потенційні загрози, з якими цьогоріч може стикнутися НАТО і колективний Захід загалом. 

Читайте також: Не лякає навіть ядерний удар: 89% українців готові попри все продовжувати війну

Тож коли і як Росія зможе застосувати ядерну зброю? Вищезгадана доктрина має два основні критерії використання:

Читайте також: Напередодні нового «Рамштайну» Залужний поспілкувався з командувачем Обʼєднаних сил НАТО в Європі

"Кремль свідомо створює невизначеність щодо готовності Росії застосувати ядерну зброю. Якщо конфлікт переросте в регіональну війну за участю НАТО, Росія зможе застосувати ядерну зброю на тій підставі, що війна загрожує існуванню Росії. У такому випадку можливе так зване демонстративне застосування тактичної ядерної зброї".

Росія залишається найбільшою ядерною загрозою для НАТО

Постійна напруга між Росією та Заходом означає, що Росія й надалі представлятиме найбільшу ядерну загрозу для НАТО, а отже, і для Норвегії. Не можна виключати, що локальна війна переросте у більш масштабний конфлікт, у якому Росія, США, НАТО та Норвегія стають безпосередніми військовими учасниками, зазначають у розвідці Норвегії. 

Читайте також: Вчені назвали країни, які простіше за інші переживуть можливий ядерний апокаліпсис

Ця роль стає ще важливішою, якщо Росія зіткнеться з величезними економічними проблемами у відновленні своєї звичайної військової могутності. Це означатиме, що поріг ядерної ескалації буде нижчим – також у прилеглих норвезьких районах. У будь-якому випадку конфлікт з НАТО зав Незважаючи на те, що сухопутні війська значно ослаблені, повітряні та військово-морські сили Росії в основному неушкоджені. Проте запаси високоточної зброї значно скоротилися.жди матиме ядерний вимір.