UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коен платив за фальсифікацію опитувань про Трампа

Колишній особистий адвокат Трампа підтвердив, що оплачував фальсифікацію опитувань громадської думки.

Колишній особистий адвокат Трампа Майкл Коен підтвердив, що заплатив чолі невеликої технологічної компанії в 2015 році, щоби підлаштувати дані онлайн-опитувань в інтересах президента США Дональда Трампа. Про це написав у своєму Twitter у відповідь на публікацію видання The Wall Street Journal.

"Що стосується статті про фальсифікації опитування в Wall Street Journal, те, що я зробив, було зроблено за розпорядженням і для єдиної вигоди Трампа. Я щиро шкодую про своєї сліпої відданості людині, яка цього не заслуговує", - заявив він.

У статті Wall Street Journal говорилося, що Коен не доплатив власнику технологічної компанії Джону Гогеру. Ґорер повідомив, що колишній адвокат Трампа обіцяв йому 50 тисяч доларів, але заплатив всього 12-13 тисяч, а також дав боксерську рукавичку, що належала "бразильському бійця змішаних бойових мистецтв".

За словами глави технологічної компанії, Коен попросив його на початку 2014 року допомогти Трампу набрати більше голосів в онлайн-опитуванні компанії CNBC про бізнес-лідерах, а також у 2015 році в опитуванні про можливих кандидатів у президенти від Республіканської партії. Однак, як зазначає видання, спроби Гогера не увінчалися успіхом, і Трамп зайняв нижні позиції.

У грудні Майкла Коена засудили до трьох років тюремного ув'язнення. Його засудили за порушення правил фінансування виборчої кампанії. Виступаючи перед судом, Коен звинуватив Трампа в тому, що він змусив його "йти по шляху темряви, а не світла" і "покривати його, коли він прокручував свої брудні справи".

Раніше Коен у федеральному суді Нью-Йорка зізнався у дачі свідомо неправдивих показань сенатському комітету з розвідки у справі втручання РФ у американські президентські вибори 2016 року. Коен, який протягом більше десяти років був ключовим впливовим гравцем в Trump Organization і важливим чинником у політичному житті Трампа, сказав, що він зробив це, щоб відповідати "політичним повідомленнями" Трампа. Судові файли показують, що Коен співпрацював з командою спецпрокурора Роберта Мюллера. Коен зустрічався з прокурорами сім разів.

Коен визнав себе винним у серпні за вісьмома пунктами звинувачення, включаючи порушення у фінансуванні кампанії та інші звинувачення. Він сказав, що Трамп відправив його, щоб організувати дачу хабара порноакторці Стеффані Кліффорд (псевдонім Стормі Деніелс) і колишній моделі журналу Playboy Карен Макдугал напередодні кампанії 2016 року.

Обвинувачі також стверджували, що Коен здійснював порушення фінансування виборчої кампанії "за погодженням і за вказівкою" Трампа. Тоді вперше прокурори прямо пов'язали Трампа з федеральним злочином.