UA / RU
Підтримати ZN.ua

Книгу юної правозахисниці Малали Юсуфзай заборонили в школах Пакистану

Заборона введена на підставі висновку, що Малала і її щоденник представляють більшою мірою погляди Заходу, а не Пакистану на особливості становища жінок в ісламських державах.

В 40 тис шкіл Пакистану заборонено читати книгу 16-річної правозахисниці Малали Юсуфзай "Я Малала". Про рішення виключити її щоденник, написаний у співавторстві з британською журналісткою Кристиною Лемб, зі списку дозволеної літератури в шкільних бібліотек оголосив сьогодні голова Всепакистанскої асоціації управління приватними школами Адіб Джаведани.

Заборона введена на підставі висновку, що Малала і її щоденник представляють більшою мірою погляди Заходу, а не Пакистану на особливості становища жінок в ісламських державах.

Дівчина відома тим, що в 2009 році в Долині Сват, де контрольовані талібами місцева влада заборонила дівчатам відвідувати школу, 11-річна Юсуфзай зважилася відстоювати своє право на отримання освіти - вона стала під псевдонімом вести блог, присвячений боротьбі за свої права і швидко став дуже популярною. В жовтні 2012 року озброєні таліби вчинили на неї замах. Зараз Малала Юсуфзай є символом боротьби за права жінок не тільки в Пакистані, але і по всьому світу.

16-річна Малала Юсафзай з Пакистану стала лауреатом премії імені Андрія Сахарова 2013 року, яку вручають за захист прав людини і свободи слова. Таке рішення прийняли у Європарламенті - інституті, який є засновником премії.

За останні роки Малала Юсафзай отримала ряд престижних нагород у сфері захисту прав людини. В цьому році вона також була одним з номінантів на Нобелівську премію миру. !zn

Читайте також:

В українських школярів знімуть відбитки пальців

zn
Держава збирає "досьє" на школярів та їх батьків

Лауреатом премії Сахарова стала 16-річна "мішень" пакистанських талібів Малала Юсуфзай