UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР запропонувала США провести переговори

Переговори "повинні відбудуться без будь-яких попередніх умов", заявила влада.

КНДР запропонувала США провести переговори на високому рівні "в інтересах розрядки сиутації на Корейському півострові і досягнення регіонального миру і стабільності". Про це йдеться в заяві північнокорейського Державного комітету оборони, поширеній по каналах інформаційного агентства ЦТАК.

У ній також наголошується, що переговори "повинні відбудуться без будь-яких попередніх умов", а дату і місце проведення Пхеньян пропонує визначити Вашингтону.

"Пропонуємо провести переговори на високому рівні між північнокорейським і американським урядами в інтересах розрядки ситуації на Корейському півострові і досягнення регіонального миру і стабільності", - йдеться в заяві Державного комітету оборони КНДР, головою якого є північнокорейський лідер Кім Чен Ин.

Пропозиція Пхеньяну послідувала через п'ять днів після зриву чергової спроби відновлення міжкорейського діалогу. Переговори представників урядів КНДР і Південної Кореї, заплановані на 12 червня і покликані "послужити зміцненню довіри між двома Кореями", були скасовані менш ніж за добу до їх початку в Сеулі. "У той час як делегація КНДР готувалася до від'їзду, південна сторона поінформувала Північ про те, що замість міністра об'єднання її делегацію очолить його заступник", - зазначалося в заяві Комітету за мирне об'єднання Кореї. У Пхеньяні таке рішення визнали "проявом вищого ступеня неповаги за всю історію міжкорейського діалогу".

Сполучені Штати раніше вже висловлювали готовність брати участь у довіри переговорах з метою денуклеаризації Корейського півострова. "Ми давно ясно даємо зрозуміти, що відкриті для поліпшення відносин з Північною Кореєю, якщо вона готова зробити чіткі дії, спрямовані на виконання своїх міжнародних зобов'язань", - зазначила в минулий понеділок керівник прес-служби держдепартаменту Джен Псакі. За її словами, США "продовжують прагнути до проведення справжніх переговорів, які призведуть до конкретних кроків у напрямку денуклеаризації і міцного зниження напруженості на Корейському півострові".

Дипломатичні відносини між Північною Кореєю і США були встановлені в 1882 році, але були розірвані в 1950 році, коли північнокорейські війська увійшли на територію Південної Кореї. Тоді ж Вашингтон ввів майже повне економічне ембарго щодо Пхеньяну. !zn

Читайте також:

Пхеньян проігнорував спроби Сеула вийти на зв'язок

Переговори між КНДР і Південною Кореєю зірвалися

Відбулися перші за більш ніж два роки переговори Північної та Південної Корей

КНДР запропонувала Південній Кореї відновити економічне співробітництво