UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР пригрозила війною Південній Кореї. Яку умову поставив режим Кім Чен Ина

У Південній Кореї вирішили не коментувати заяви КНДР.

У КНДР заявили, що виявили залишки розбитого південнокорейського безпілотника, передає Reuters. У Північній Кореї припускають, нібито він виконував пропагандистську місію в рамках протистояння між країнами, пов’язаного із запуском на територію одна одної летючих предметів.

Державне інформагентство Північної Кореї ЦТАК пише, нібито форма дрона та його ймовірний період польоту вказує на те, що він міг розкидати пропагандистські листівки над центром муніципалітету Пхеньяна. Однак точного висновку ще немає.

В уряді Південної Кореї відмовилися повідомляти, чи були такі безпілотники. І якщо були, то керували ними військові чи цивільні. Там зазначили, що коментування заяви КНДР означало б втягнути себе у пастку. 

Читайте також: Президент Південної Кореї скликав екстрену нараду, щоб обговорити розгортання військ КНДР для допомоги РФ у війні 

За інформацією ЦТАК, якщо в КНДР виявлять порушення військовими засобами Південної Кореї північнокорейської межі як в повітрі, так і на землі та в воді, то розцінять це як серйозну військову провокацію проти власного суверенітету. Відповіддю на це буде «оголошення війни та негайна атака».

«Односторонні заяви Північної Кореї не варті перевірки та не заслуговують на відповідь», – заявили в міністерстві оборони Південної Кореї.

Південнокорейський законодавець Ю Йонг Вон заявив агентству Reuters, що безпілотники на фотографіях Північної Кореї «дуже схожі» на розвідувальні дрони, виготовлені південнокорейською компанією Sungwoo Engineering і поставлені військовим у 2023 році.

На своєму сайті Sungwoo повідомляє, що поставила південнокорейським військовим 100 своїх безпілотників S-Bat, які мають максимальний час польоту чотири години і максимальну швидкість 140 км/год (88 миль/год).

Ю Йонг Вон сказав, що південнокорейське командування замовило ці дрони минулого року після того, як безпілотник КНДР увійшов у безпольотну зону навколо президентського офісу Південної Кореї.

Читайте також: У МЗС розповіли, як Захід має реагувати на залучення військ КНДР у війну проти України

Нагадаємо, напруженість між КНДР та Південною Кореєю зростає з минулого року. Нещодавно Північна Корея різко посилила свою риторику. Країна оголосила, що близько 1,4 мільйона молодих людей подали заявки на вступ або повернення в армію. Також КНДР звинуватила Сеул «у провокаційному вторгненні безпілотників», яке призвело до «напруженої ситуації на межі війни». 

15 жовтня Північна Корея підірвала частину своїх доріг, що з'єднують її з Південною Кореєю. Перед тим КНДР пообіцяла заблокувати автомобільні й залізничні шляхи, які колись вважалися символами міжкорейської взаємодії. Через кілька днів після підриву доріг, Північна Корея офіційно визнала Південну Корею «ворожою державою» та оголосила про зміни до конституції.