UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР пригрозила “повним знищенням” ворогів у разі війни

Така заява пролунала від високопоставлених північнокорейських військових до річниці перемир'я в Корейській війні. 

Північна Корея пообіцяла “повністю знищити” своїх ворогів у разі війни, коли лідер країни Кім Чен Ин віддасть відповідний наказ, написали в неділю, 28 липня, державні ЗМІ КНДР. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: США запровадили санкції проти мережі з Китаю за підтримку ракетної програми КНДР

Високопоставлені військові КНДР, в тому числі полковник армії Рі Ун Рьонг і капітан ВМС Ю Кьонг Сонг, зробили ці коментарі “через зростання неприязні” до США і Південної Кореї. Заяви пролунали на зустрічі в суботу, 27 липня, за участю Кіма, присвяченій 71-й річниці перемир'я в Корейській війні, написало центральне інформаційне агентство КНДР (ЦТАК).

Північна Корея й США не мають дипломатичних відносин, а переговори про зниження напруженості та денуклеаризацію КНДР зайшли в глухий кут з 2019 року. Згідно з публікаціями державних ЗМІ КНДР, Пхеньян не очікує, що це зміниться незалежно від того, хто буде наступним президентом Штатів.

Звинувачуючи США і Південну Корею в тому, що вони прагнуть спровокувати ядерну війну, високопоставлені північнокорейські військові пообіцяли підвищити ефективність армії, щоб у будь-який час і без зволікань здійснити “нищівну атаку проти ворога й повністю знищити його”, як тільки “верховний головнокомандувач Кім Чен Ин віддасть наказ”.

Перемир'я було підписано 27 липня 1953 року з метою забезпечити повне припинення бойових дій до досягнення остаточного мирного врегулювання. КНДР називає 27 липня “днем перемоги”, в той час як Південна Корея не відзначає цю дату жодними важливими заходами. Бойові дії у Корейській війні завершилися перемир'ям, а не мирним договором, і це означає, що сторони технічно все ще перебувають у стані війни.

Читайте також: Економіка КНДР “оживає”на тлі співпраці з РФ 

Останнім часом КНДР вдається до більш войовничої риторики. Відмовляючись від старої концепції возз’єднання, північнокорейський лідер Кім Чен Ин, вочевидь, намагається підвищити ставки та створити ілюзію невідворотності війни. Одним із чинників ризику є російсько-північнокорейське співробітництво, яке може підштовхнути КНДР до агресивніших дій. “Чи готується Північна Корея до війни?” — читайте в статті Наталії Бутирської.