UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР офіційно визнала Південну Корею “ворожою державою”, оголосивши про зміни до конституції

Сеул “рішуче засудив” такий крок Пхеньяна. 

Північна Корея офіційно визнала Південну Корею “ворожою державою”, написали в четвер, 17 жовтня, державні ЗМІ КНДР, підтвердивши, що національні збори внесли зміни до конституції країни відповідно до обіцянки лідера Кім Чен Ина відмовитися від “об'єднання” як національної мети, повідомляє Reuters.

Читайте також: Аналітик припустив, де Росія може використати солдатів із КНДР

Північнокорейські ЗМІ, зокрема, написали, що у вівторок, 15 жовтня, військові КНДР підірвали ділянки автомобільного й залізничного сполучення з Південною Кореєю в межах “законних дій проти ворожої держави, як це визначено конституцією” — ділянки автомобільних доріг і залізниць на північній стороні кордону тепер повністю заблоковані в межах “поетапного повного відокремлення території” Північної Кореї від Південної Кореї.

ЗМІ КНДР також цитували представника Міністерства оборони країни, який заявив, що Пхеньян зробить подальші кроки для “постійного укріплення закритого південного кордону”, але про будь-які інші зміни до конституції, внесені за наказом Кім Чен Ина, не згадувалося. 

Сеул “рішуче засудив” зміни до конституції КНДР і визначення Південної Кореї як “ворожої держави”, пообіцявши не відступати від своїх зусиль щодо мирного возз'єднання, заявило південнокорейське Міністерство об'єднання.

У січні Кім закликав внести поправки до конституції, щоб викреслити об'єднання як мету у відносинах з Південною Кореєю, звинувативши Сеул у змові з США для знищення комуністичного режиму КНДР.

Минулого тижня Верховні народні збори Північної Кореї засідали протягом двох днів, і очікувалося, що вони внесуть поправки до конституції, які офіційно визначать Південну Корею як “головного ворога”. Північнокорейські ЗМІ тоді не повідомляли про такий крок, це викликало припущення, що зміни до конституції були відкладені.

За словами аналітиків, незвично те, що лише одна з кількох очікуваних змін була оголошена майже мимохідь, хоча раніше Північна Корея вже повідомляла про поправки після кількох днів затримки.

У межах конституційних змін очікувалося, що КНДР “перевизначить” свою територію таким чином, що це суперечитиме Північній розмежувальній лінії, яка де-факто була морським кордоном. Як припускають експерти, Пхеньян, імовірно, усвідомлює “чутливість” питання про лінію кордону на західному узбережжі — води, які в минулому були місцем смертельних зіткнень.

Читайте також: Туга за війною: для чого КНДР посилає своїх солдатів на фронт в Україну

Напруженість між КНДР та Південною Кореєю зростає з минулого року, коли обидві сторони оголосили, що угода, підписана в 2018 році для послаблення військової напруженості, більше не діє. Останніми днями Північна Корея різко посилила свою риторику, оголосивши, що близько 1,4 мільйона молодих людей подали заявки на вступ або повернення в армію, та звинувативши Сеул “у провокаційному вторгненні безпілотників”, яке призвело до “напруженої ситуації на межі війни”.