UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР назвала стосунки США, Південної Кореї і Японії "азійською версію НАТО"

КНДР вже не вперше вдається до погроз.

Авіаносець USS Theodore Roosevelt у Пусані

Авіаносець USS Theodore Roosevelt у Пусані

Північна Корея розкритикувала спільні військові навчання Південної Кореї, Японії та Сполучених Штатів, проведені цього місяця. Там заявили, що відносини між трьома країнами перетворилися на "азійську версію НАТО".

У четвер три країни розпочали масштабні спільні військові навчання під назвою Freedom Edge за участю есмінців, винищувачів і атомного авіаносця США "Теодор Рузвельт", які спрямовані на посилення захисту від ракет, підводних човнів і повітряних атак, пише "Голос Америки".

Читайте також: КНДР вже в липні може відправити інженерні війська на окуповану територію України ‒ ISW

Навчання розроблені на тристоронньому саміті в резиденції президента США у Кемп-Девіді минулого року з метою зміцнення військової співпраці на тлі напруженості на Корейському півострові, викликаної випробуваннями зброї Північною Кореєю.

"Пхеньян не залишить без уваги посилення військового блоку на чолі зі США та їхніми союзниками і захистить регіональний мир агресивною і приголомшливою відповіддю", ‒ йдеться в заяві міністерства закордонних справ Північної Кореї.

Міністерство також заявило, що "Вашингтон продовжує свої зусилля, спрямовані на залучення Південної Кореї і Японії до НАТО", додавши, що спроби Південної Кореї постачати зброю в Україну є одним із прикладів цього.

Північна Корея вже давно засуджує спільні навчання США і Південної Кореї, називаючи їх "репетицією вторгнення і доказом ворожої політики Вашингтона і Сеула".

Представники Сполучених Штатів, Південної Кореї та Японії зробили спільну заяву, у якій засудили посилення співробітництва Росії та КНДР у сфері оборони.

Південна Корея заявила, що розгляне можливість постачання зброї безпосередньо в Україну на знак протесту проти нещодавнього пакту про взаємну оборону, підписаного між північнокорейським лідером Кім Чен Ином і президентом Росії Володимиром Путіним.

Читайте також: КНДР могла відправити Росії мільйони артилерійських снарядів — глава Міноборони Південної Кореї

Від початку російської агресії проти України Північна Корея не лише стала голосом підтримки Москви, а й закрила критичну потребу в озброєнні, надавши артилерійські снаряди, протитанкові міни та балістичні ракети. Москва демонструє беззастережну готовність поглиблювати відносини з Пхеньяном, ігноруючи резолюції ООН, які свого часу підтримала. "Військовий союз Путіна та Кім Чен Ина: чим він небезпечний для України?" – пояснює у статті асоційована старша аналітикиня Центру "Нова Європа" Наталія Бутирська.