UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР нарощує ядерний потенціал попри обіцянки Трампу

На заводі зі збагачення урану тривають активні роботи.

Попри домовленості із США Північна Корея продовжує нарощувати та удосконалювати свої ядерні потужності. Про це у середу, 27 червня, повідомив дослідницький інститут 38 North, який працює при Університеті імені Джона Хопкінса і спеціалізується на моніторингу ситуації в Північній Кореї.

Останні супутникові знімки показали, що зараз не тільки тривають роботи на основному північнокорейському реакторі у Йонбені, але і розширюється його інфраструктура.

"Супутникові знімки від 21 червня вказують на те, що вдосконалення інфраструктури в науково-дослідницькому центрі Йонбені продовжуються швидкими темпами", - цитує 38 North Deutsche Welle.

Також, за даними дослідників, тривають роботи на заводі зі збагачення урану, а також будується кілька нових об'єктів, у тому числі інженерне відділення та під'їзні дороги до будівель, в яких знаходиться реактор. У доповіді зазначено, що роботи продовжуватимуться доти, доки не буде віддано інших розпоряджень із Пхеньяна.

Раніше група 38 North повідомила, що не виявила жодних ознак будь-якої діяльності з демонтажу космодрому Сохе або будь-якого іншого випробувального полігону, де можуть проводитись ядерні випробування.

Нагадаємо, 12 червня в Сінгапурі відбулася історична зустріч президента США Дональда Трампа та лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, за підсумками якої сторони підписали спільну декларацію про перезавантаження двосторонніх відносин і денуклеаризацію Корейського півострова. Крім того, США беруть на себе зобов'язання забезпечити безпеку КНДР. Тим не менш, санкції проти Кореї поки залишаються чинними.

Детальніше про саміт США та КНДР читайте в матеріалі Віктора Константинова "Сінгапурський саміт: історична віха чи тимчасовий перепочинок?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".