UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР намагається відправити своїх робітників до Росії — розвідка Південної Кореї

Москва відчуває нестачу робочої сили через мобілізацію молоді для війни проти України.

Розвідка Південної Кореї заявила у вівторок, 12 грудня, що Північна Корея намагається відправити своїх робітників до Росії, порушуючи резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Про це повідомляє Yonhap.

Читайте також: Кім Чен Ин закликав армію КНДР посилити бойову готовність до будь-яких «провокацій з боку ворога»

«Оскільки Північна Корея намагається відправити своїх робітників до Росії, ми уважно стежимо за ситуацією», - заявили в Національній розвідувальній службі Південної Кореї, не уточнюючи подробиць.

Цей крок зроблений на тлі посилення військової та економічної співпраці між Північною Кореєю і Росією після саміту між лідером КНДР Кім Чен Ином і президентом РФ Владіміром Путіним у вересні.

Існують підозри, що Північна Корея намагається розширити нелегальну відправку своїх робітників до Росії для заробітку грошей, оскільки вважається, що Москва відчуває нестачу робочої сили через мобілізацію молоді для участі у війні проти України.

Також північнокорейські державні ЗМІ повідомляли, що російська делегація на чолі з губернатором Приморського краю, який межує з Північною Кореєю, Олєгом Кожемяко, прибула в понеділок, 11 грудня, до Пхеньяну.

За повідомленням Центрального телеграфного агентства КНДР (ЦТАК), в міжнародному аеропорту Пхеньяна його зустрів віце-міністр зовнішньоекономічних зв'язків Північної Кореї Чжі Кьонг Су.

Читайте також: Хакери КНДР могли викрасти деякі “оборонні секрети” Південної Кореї — Reuters 

Минулого місяця Кожемяко заявляв, що планує відвідати Північну Корею цього року, щоб обговорити співпрацю в галузі туризму, торгівлі та сільського господарства. Але існують припущення, що на переговорах може обговорюватися можлива відправка північнокорейських робітників до Росії, що заборонено резолюціями РБ ООН щодо Північної Кореї.

Чиновник Міністерства з питань об'єднання Південної Кореї натякнув на можливість прибуття жителів КНДР до Росії, зазначивши, що це вигідно обом сторонам і що ознаки такої відправки були виявлені за кордоном.

У листопаді Північна Корея і Росія підписали двосторонній протокол про розширення співпраці в галузі економіки, науки і технологій, всього через чотири тижні після візиту до Пхеньяна міністра закордонних справ Росії Сєргєя Лаврова.

«З огляду на низку подій, можна припустити, що між Росією і Північною Кореєю відбувається якась співпраця», - сказав представник Міністерства з питань об'єднання Південної Кореї.

В МЗС Сеула заявили, що ймовірна відправка північнокорейських робітників до Росії є порушенням двох конкретних резолюцій Ради Безпеки ООН, які забороняють надавати жителям КНДР дозвіл на роботу і вимагають, щоб усі північнокорейські робітники в Росії були відправлені додому до кінця 2019 року. Південна Корея уважно стежить за розвитком співпраці РФ та КНДР.

Читайте також: Радники з питань безпеки США, Південної Кореї та Японії обговорили співпрацю КНДР з РФ

Раніше повідомлялося, що Північна Корея постачає Росії  зброю для війни проти України в обмін на допомогу у розвитку власних програм розробки озброєння. Зокрема, КНДР могла передати РФ балістичні ракети малої дальності і ракети для переносних зенітно-ракетних комплексів на додаток до артилерійських снарядів для війни проти України.

Час зрозуміти, що Росія, Іран, Північна Корея, Сирія і ще група «товаришів» діють свідомо, вони довго готувалися і мають плани та наміри йти до кінця. Зволікання з адекватною реакцією є вкрай небезпечним. Про це пише посол України в Японії Сергій Корсунський у статті «Якщо ви не за столом, то ви в меню. Що задумали Росія, Китай та їх союзники».