UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР може провести ядерне випробування напередодні виборів у США — глава Міноборони Південної Кореї

Пхеньян має звичку “прив'язувати” свої провокації до великих політичних подій. 

За словами міністра оборони Південної Кореї Шин Вон Сіка, КНДР, імовірно, розглядає можливість проведення ядерного випробування напередодні президентських виборів у США, щоб підвищити свій “авторитет”, у той час як північнокорейський диктатор Кім Чен Ин розгортає нові боєголовки, здатні завдати удару по Штатах і їхніх союзниках в Азії. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Японія, США та Південна Корея підписали меморандум про закріплення співпраці у сфері безпеки

Сеул укладе угоду з Японією і США щодо стандартизації процедури відстеження ракет, випущених з КНДР, сказав Шин у неділю, 28 липня, під час візиту до Токіо. Він відвідав японську столицю, щоб підписати меморандум із США та Японією, який закріплює тристоронню співпрацю у сфері безпеки.

“Північна Корея завершила підготовку до проведення ядерного випробування, якщо буде прийнято відповідне рішення. Ми не можемо виключати, що цей вирішальний момент може настати безпосередньо перед президентськими виборами в США або після них, щоб посилити важелі впливу на США”, - додав Шин.

Пхеньян має звичку “прив'язувати” свої провокації до великих політичних подій. Хоча Кім провів три особистих саміти з нинішнім республіканським кандидатом Дональдом Трампом, коли той був президентом США, північнокорейські державні ЗМІ відкидали коментарі Трампа про його зв'язок із Кімом. Режим також різко висловлювався на адресу адміністрації чинного американського президента демократа Джо Байдена й ігнорував її заклики повернутися до переговорів про денуклеаризацію, які тривалий час перебувають у глухому куті.

Північна Корея востаннє проводила ядерне випробування у вересні 2017 року - найсильнішої в її арсеналі на сьогодні атомної бомби, потужність якої оцінюється в 120-250 кілотонн. 

США, Японія та Південна Корея з грудня минулого року розпочали обмін даними в режимі реального часу про запуски ракет КНДР і розробляють стандартні операційні процедури для обміну інформацією, розповів Шин.

“Три країни майже досягли згоди щодо стандартних операційних процедур”, - заявив міністр, додавши, що очікує підписання угоди найближчим часом.

КНДР також може наважитися на ядерне випробування через співпрацю з РФ. Шин каже, що Північна Корея відправила Росії 12 тисяч морських контейнерів, які можуть вмістити до 5,6 мільйона артилерійських снарядів. КНДР також відправила Москві десятки балістичних ракет, щоб допомогти російському диктатору Владіміру Путіну у війні проти України.

“Ми вважаємо, що Росія надає технічну підтримку не лише для ракет, але й у модернізації звичайних озброєнь, якої прагне Північна Корея. Нам доведеться з часом стежити за тим, як ці технології передаються Північній Кореї та призводять до змін у її системах озброєнь”, - додав глава Міноборони.

Ця поїздка Шина є першим візитом південнокорейського міністра оборони до Японії за останні 15 років. Співпраця між Токіо й Сеулом посилилася після того, як близько двох років тому консервативний президент Південної Кореї Юн Сок Йоль вступив на посаду та почав працювати над відновленням зв'язків з Японією, які погіршилися через давні проблеми.

Також адміністрація президента США Джо Байдена активізувала тристоронню співпрацю, яка зблизила Вашингтон, Токіо й Сеул у питаннях безпеки. Штати розмістили десятки тисяч своїх військовослужбовців в обох країнах.

Шин привітав покращення відносин Південної Кореї з Японією, зазначивши, що вони відповідають інтересам обох країн.

Читайте також: КНДР пригрозила “повним знищенням” ворогів у разі війни

Раніше повідомлялося, що Північна Корея може вдатися до найбільш провокаційних військових дій за останнє десятиліття напередодні президентських виборів у США, можливо, за наполяганням РФ.

Останнім часом КНДР схиляється до більш войовничої риторики. Одним із чинників ризику є російсько-північнокорейське співробітництво, яке може підштовхнути Пхеньян до агресивніших дій. Детальніше про загрозу з боку військового союзу Росії з КНДР розповідала Наталія Бутирська.