UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хто би не переміг на виборах у США, навряд чи оборона України все ще вважатиметься життєво важливою для Заходу — The Times

Питання України не буде пріоритетом для Трампа, якщо він знову стане президентом.

Яким би не був результат виборів у США в листопаді, все вказує на те, що майбутній президент захоче змістити фокус з війни в Україні на стратегічний виклик, який становить Китай. Існує перспектива того, що Білий дім знову займуть Дональд Трамп, який ледве приховує свою байдужість до України, і його обраний віцепрезидент, сенатор Джей Ді Венс, який офіційно заявляє, що йому "байдуже, що відбувається в Україні".

Хто б не переміг, він не захоче погоджуватися з вимогами України щодо американської підтримки ударів по російській території або швидкого членства в НАТО. Джо Байден — останній лідер покоління, яке глибоко замислювалося над трансатлантичною роллю в захисті Європи. Саме завдяки Байдену зброя була направлена в Україну, зазначає Роджер Бойс, дипломатичний редактор газети The Times.

"Адміністрація Трампа захоче вийти з війни. "Реалістичний" підхід Венса до України приводить його до своєрідного плану. За його розрахунками, США повинні припинити свою участь у війні, оскільки вони повинні спрямувати виробництво зброї на створення засобів стримування Китаю, який нападає на Тайвань", — пише редактор.

Читайте також: Іран прагне підірвати позицію Трампа напередодні виборів — представники розвідки США

Роберт О'Брайен, колишній радник Трампа з питань національної безпеки (якого пророкують високу посаду, якщо Трамп повернеться до влади), виступає за врегулювання війни в Україні шляхом переговорів.

"Підхід Трампа полягав би в тому, щоб продовжувати надавати летальну допомогу Україні, фінансовану європейськими країнами, залишаючи при цьому двері відкритими для дипломатії з Росією й виводячи Москву з рівноваги певною мірою непередбачуваності", — говорить він.

На думку редактора, чинний президент США повинен використати місяці, що залишилися, для того, щоб прискорити поставки систем протиповітряної оборони Києву і тихо зняти обмеження, накладені на використання Україною високотехнологічних озброєнь західного виробництва проти цілей в Росії.

Читайте також: Трамп “імовірно” піде на дебати з Гарріс, але залишає відкритою можливість відмовитися 

Раніше у розмові з TIME високопоставлений український чиновник розповів про план України про те, як пережити можливе повернення Трампа до влади. У Києві не знають, чого очікувати від можливого президентства Трампа, але сподіваються на краще.