UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ключова проросійська партія Латвії не подолала бар'єр на парламентських виборах

Першість отримала партія чинного прем'єра Кріш'яніса Каріньша . За "Нову єдність" свої голоси віддали 19 відсотків виборців.

У Латвії 1 жовтня відбулися парламентські вибори, за результатами яких прокремлівська партія "Згода", яка особливо популярна серед російськомовних латвійців, не подолала прохідний п'ятивідсотковий бар'єр, пише Deutsche Welle. 

Читайте також: Латвія не видаватиме візи громадянам РФ, які уникають мобілізації

Після початку широкомасштабної війни в Україні, ця партія засудила позицію Москви, що, на думку аналітиків, і стало причиною відмови електорату політсили підтримати її втретє.

На попередніх виборах "Згода" двічі отримувала чи не найбільшу кількість голосів. Однак увійти до уряду її представникам так і не вдалося: його вдалося сформувати коаліції меншості.

Судячи з підрахунку Центральною виборчою комісією 99 відсотків голосів, першість отрмала партія чинного прем'єра Кріш'яніса Каріньша .

За "Нову єдність" свої голоси віддали 19 відсотків виборців. На другому місці за кількістю голосів слідує "Союз зелених і селян" із 12,5 відсотком голосів, за ним - "Об'єднаний список" - 10,9 відсотка. Прохідний бар'єр, встановлений на рівні п'яти відсотків голосів, долають ще п'ять партій.

Читайте також: Ядерна зброя — це шантаж Кремля, але він є небезпечним — глава МЗС Латвії

Як зауважує агенція Associated Press, війна Росії проти України змусила багатьох жителів країни, які досі симпатизували президенту РФ Владіміру Путіну, змінити свої погляди. Ті, хто виступає проти війни в Україні, переважно підтримували основні партії, які засудили повномасштабне вторгнення.

Читайте також: У Латвії через наплив росіян, що тікають з країни, оголосили про надзвичайну ситуацію

Підсумовуючи, нразі до 14-го Сейму Латвії проходять: