UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай вирішив відзначати день перемоги над Японією

За оцінками китайських істориків, жертвами японських військових стали близько 300 тисяч китайців.

Китайська влада має намір ввести два нових державних свята: день перемоги над Японією і день пам'яті жертв Нанкінської різанини. Як повідомляє агентство "Сіньхуа", про ці плани було оголошено 25 лютого.

Очікується, що 3 вересня китайці будуть святкувати перемогу у війні з Японією, яка тривала з 1937 по 1945 рік і стала частиною Другої світової війни. Заходи у пам'ять про загиблих у Нанкіні будуть влаштовувати 13 грудня. У цей день японські військові увійшли у Нанкін, який тоді був столицею Китаю. Слідом за цим у місті протягом шести тижнів окупаційні війська займалися масовими вбивствами, зґвалтуваннями і розбоєм, відзначає Agence France-Presse.

Відповідні документи було надано на розгляд постійного комітету Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП). Члени комітету зібралися 25 лютого на збори, які триватимуть протягом трьох днів. За словами голови комісії з законодавства у постійному комітеті ВЗНП Лі Шиши, введення нових святкових днів буде відображати волю народу. Він підкреслив, що з подібними проханнями до влади вже зверталися законодавці, політичні радники і прості громадяни.

Нинішню пропозицію було озвучено на тлі погіршення двосторонніх відносин між Китаєм і Японією. В листопаді 2013 року Токіо обурило введення Пекіном в односторонньому порядку нової зони ідентифікації ППО у Східно-Китайському морі. В цьому регіоні знаходяться суперечні острови, на які претендують обидві країни. У грудні 2013 року у відповідь на дії КНР Японія оголосила про збільшення витрат на армію. При цьому у Токіо заявили, що головною загрозою вважають спроби Пекіна змінити розстановку сил у регіоні.

Окрім того, у кінці грудня 2013 року прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе відвідав храм Ясукуні, де вшановують душі японських військових злочинців. Незважаючи на виправдання політика, цей візит обурив сусідні країни. У січні 2014 року з ініціативи КНР і Південної Кореї на вокзалі у Харбіні було встановлено меморіал, присвячений Ан Чунгину - людині, яка в 1909 році застрелила японського намісника у Кореї Іто Хіробумі. !zn