UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай погодився повернути США захоплений безпілотник - Reuters

В Пекіні кажуть, що Вашингтон надто різко відреагував на інцидент.

Міністерство оборони Китаю повідомило, що веде переговори з США про повернення підводного безпілотного апарату американської армії, який був схоплений китайською стороною в Південно-Китайському морі. При цьому у відомстві розкритикували Вашингтон за "роздування" проблеми.

Як повідомляє Reuters, в Міноборони КНР пояснили, що китайське судно виявило "невідоме обладнання" в акваторії. Тож було вирішено перевірити його заради безпеки навігаційних систем. А потім виявилося, що це американський безпілотник.

"Китай вирішив повернути його американській стороні належним чином. Китай і США весь час були на зв'язку з цього питання", - йдеться в повідомленні на сайті Міноборони Китаю.

"Під час процесу США в односторонньому порядку і відкрито почали недоречно роздмухувати проблему, що не вигідно для спокійного вирішення. Ми висловлюємо свій жаль у зв'язку з цим", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що США засудили Китай за захоплення американського безпілотника. Військове командування США каже, що безпілотний підводний апарат належав розвідувальному судну "Боудіч". Його схопили в ході операції. Адміністрація Барака Обами відіслала китайській стороні формальну дипломатичну заяву зі словами осуду вчинку.

Захоплення американського безпілотника сталося на тлі того, як переможець на виборах президента США Дональд Трамп розлютив Пекін, провівши телефонну розмову з президентом Тайваню і припустив, що Вашингтон не зобов'язаний дотримуватися політики "єдиного Китаю".