UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайський Новий рік: дата та історія свята

Символом 2022 року є Чорний Водяний Тигр.

Китайський Новий рік цьогоріч відзначатимуть на місяць пізніше, ніж Новий рік у більшості країн світу. Святкування у Китаї проходитимуть не менше двох тижнів, з 31 січня по 6 лютого у країні введені офіційні вихідні.

Коли святкують Китайський Новий рік

У східному (китайському) календарі використовуються місячні цикли, тому Китайський Новий рік відзначають тоді, коли на нічному небі з’являється другий місяць-молодик після зимового сонцестояння. Саме тому святкування та дати Нового року у Китаї відрізняються від решти світу.

У Китаї перший день святкування Нового року припадає на 31 січня, а останній – на 15 лютого, коли відзначають Свято ліхтарів. Слід зазначити, що 1 лютого у Китаї настане не 2022, а 4720 рік. У народі Китайський Новий рік називають «Свято весни» (Чуньцзе).

Згідно із східним календарем, кожен рік заведено називати на честь однієї з тварин, що входить до зодіакального кола: Свиня, Собака, Дракон, Півень, Мавпа, Коза, Тигр, Кінь, Кролик, Змія, Бик або Щур.

Символом цього року є Чорний Водяний Тигр.

Читайте також: Старий Новий рік: традиції та заборони

Історія свята

З цим святом у Китаї пов’язана давня легенда, згідно із якою існувало міфічне морське чудовисько на ім'я Чунь (Нянь), що в перекладі означає «рік». Кожного року воно виходило на сушу та з’їдало всі запаси їжі. Тривалий час люди не знали, як йому протидіяти, тому на один день у році ховалися в горах. Їжу для чудовиська вони залишали біля будинків.

Існують дві версії завершення легенди про Китайський Новий рік. У першому варіанті до селища прийшов мудрець. Він подорожував країною та розповів людям, що чудовисько може відлякати гучний шум та червоний колір. Люди прислухалися до поради мудреця та відлякали Чуня.

Згідно з іншою версією, у день, коли до селища прийшло чудовисько, один маленький хлопчик не встиг сховатися. Він голосно плакав та вийшов до Чуня у червоному халаті. Чудовисько злякалося та втекло.

Саме тому у Китаї на Новий рік прийнято проводити гучні та веселі святкування – люди збираються разом у великі компанії та запускають феєрверки. Також цього дня китайці одягають червоне вбрання та декорують оселі прикрасами червоного кольору.