UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай звинуватив Філіппіни у "навмисному зіткненні" з їхнім кораблем

У свою чергу Маніла звинувачує Пекін у провокації.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Берегова охорона КНР заявила, що філіппінське судно проігнорувало їхні попередження та "навмисно зіштовхнулось" з китайським кораблем у "непрофесійний та небезпечний" спосіб. Філіппіни заперечили інформацію Пекіна та звинуватили його в "нав'язуванні своєї версії фактів", повідомляє Reuters.

Агентство зазначає, що інцидент трапився 19 серпня у Південнокитайському морі після того, як країни домовилися послабити напруженість і врегулювати розбіжності у спірних водах. У Манілі заявили, що два кораблі берегової охорони "зіткнулися з незаконними та агресивними маневрами" китайських суден біля мілини Сабіна, коли вони прямували для забезпечення філіппінського персоналу, розміщеного на островах.

Читайте також: США, Філіппіни, Австралія та Канада проведуть спільні морські навчання на тлі напруженості з Китаєм

"Ці небезпечні маневри призвели до зіткнень, що призвело до структурних пошкоджень обох суден PCG [Філіппінська берегова охорона]", — заявив речник Ради національної безпеки та оперативної групи Філіппін у Південнокитайському морі Джонатан Малайя.

У свою чергу берегова охорона Китаю опублікувала коротке відео інциденту, на якому видно, що, за її словами, корабель берегової охорони Філіппін "навмисно врізався" одним із їхніх суден. Малайя відповів, що відео вводить в оману.

Берегова охорона Китаю заявила, що вжила заходів з контролю над філіппінськими кораблями та закликала Манілу "негайно припинити порушення та провокації" або "понести всі наслідки". Філіппінська оперативна група заявила, що обидва її судна продовжуватимуть свою місію із забезпечення персоналу на острові Флет.

Раніше командувач філіппінських Військово-повітряних сил Ромео Браунер заявляв, що китайські Повітряні сили здійснили "небезпечні та провокаційні дії" над Південнокитайським морем. Тоді літаки армії КНР скинули сигнальні ракети та здійснили небезпечні маневри, коли патруль ВПС Філіппін перебував над мілиною Скарборо.

Китай претендує на майже все Південнокитайське море, що суперечить позиціям деяких його сусідів. Кораблі Філіппін та КНР часто потрапляють сутички, адже обидві країни перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах.