UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай вводить санкції проти громадян США і правозахисних груп

В адміністрації США заявили, що не хочуть конфлікту з Китаєм.

Китай заявив в п'ятницю, що ввів контрсанкції щодо фізичних осіб США, включаючи колишнього міністра торгівлі США Уїлбура Росса, у відповідь на недавні санкції США щодо китайських чиновників в Гонконзі, передає Reuters.

Китай також ввів невказані «відповідні контрсанкції» щодо нинішніх і колишніх представників ряду організацій, включаючи Виконавчу комісію Конгресу США по Китаю і Американо-китайську комісію з огляду економіки і безпеки.

Серед інших названих інститутів - Національний демократичний інститут міжнародних відносин, Міжнародний республіканський інститут, Human Rights Watch (HRW) і Вашингтонська рада з демократії Гонконгу (HKDC).

«Американська сторона придумала так звані бізнес-рекомендації Гонконгу, безпідставно очорнила комерційне середовище Гонконгу і незаконно наклала санкції на китайських чиновників в Гонконзі», - йдеться в заяві міністерства закордонних справ Китаю.

«Ці дії серйозно порушили міжнародне право і основні принципи міжнародних відносин, а також серйозно втрутилися у внутрішні справи Китаю», - заявили в міністерстві.

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила на регулярному брифінгу, що Сполучені Штати «не зупинили» дії Китаю, які почалися після того, як Вашингтон минулого тижня випустив свої бізнес-рекомендації для Гонконгу і ввів санкції відносно більшого числа китайських чиновників через репресії Пекіна щодо демократії в країні.

«Ці дії є останніми прикладами того, як Пекін карає приватних осіб, компанії та організації громадянського суспільства, щоб посилати політичні сигнали», - сказала Дженніфер Псакі, додавши, що вони проілюстрували ті самі ризики, про які попереджав уряд США.

За останній рік Китай удруге ввів санкції відносно чиновників, які працювали при колишньому президенті Дональду Трампу, який зайняв жорстку позицію щодо Пекіна і виступив проти нього з питань торгівлі, ділової практики, прав людини та інших питань.

Приблизно в той час, коли Байден був приведений до присяги в якості президента в січні, Китай оголосив про санкції проти колишнього держсекретаря Майка Помпео і 27 інших високопоставлених чиновників Трампа.

Адміністрація Байдена назвала цей крок «непродуктивним і цинічним».

Директор Human Rights Watch по Китаю Софі Річардсон, проти якої в п'ятницю наклав санкції Китай, назвала цей крок «порожнім».

«Це дипломатичні істерики, покликані відвернути увагу від співучасті Пекіна в злочинах проти людяності», - сказала вона, маючи на увазі передбачувані порушення прав людини Китаєм в його західному регіоні Сіньцзян. Китай відкинув звинувачення.

Читайте також: США ввели санкції проти семи китайських чиновників через репресії в Гонконзі

Заступник держсекретаря США Венді Шерман під час візиту в Китай, який відбудеться 25-26 липня планує заявити про те, що Сполучені Штати Америки не хочуть, щоб жорстка і тривала конкуренція з КНР різко рушила в бік конфлікту. Про це представникам ЗМІ заявили неназвані високопоставлені особи в адміністрації США. Відповідне повідомлення розміщено на сайті Державного департаменту США.

За словами чиновника адміністрації США, в Китаї Шерман відзначить, що для запобігання такого сценарію розвитку подій, США хочуть, щоб відносини між двома країнами відповідали певним правилам і параметрами.

"Головною метою цієї зустрічі є прямий і чесний діалог про відносини. Метою не є переговори з конкретних питань, а радше збереження відкритих каналів комунікації на рівні чиновників, і ми дотримуємося філософії, не потрібно уникати складних питань виключно з міркувань ввічливості, тому що це тільки буде сприяти погіршенню проблем", - заявив інший чиновник США.

Представники адміністрації також зазначили, що хоча підхід США щодо Китаю заснований на єдиній позиції з союзниками Вашингтона, Америка не прагне до формування коаліції спрямованої проти Пекіна.