UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай виступив проти заяви саміту ЄС і Японії

КНР буде більш твердо відстоювати національний суверенітет, безпеку і інтереси розвитку. Тема Тайваню та Гонконгу - це суто внутрішні справи Китаю, заявив представник країни при ЄС.

Представник КНР при Євросоюзі назвав підривом світу і довіри між країнами положення спільного комюніке Євросоюзу і Японії за підсумками віртуального саміту, що стосуються Китаю, передає " Інтерфакс-Україна ".

Як передають ЗМІ КНР, деякі пункти заяви "повністю вийшли за рамки нормального розвитку двосторонніх відносин".

Він вказав на те, що в заяві ЄС та Японії йдеться про "серйозну стурбованість ситуацією в Східно-Китайському і Південно-Китайському морях, підкреслюється важливість миру і стабільності в Тайванській протоці". Також там зазначають готовність до координації дій з регіональних проблем, включаючи питання Гонконгу і Сіньцзяну, обміну відомостями про свої стосунки з КНР.

"Тайвань, Гонконг і питання, пов'язані з межами, є внутрішніми справами Китаю. Східно-Китайське море і Південно-Китайське море мають відношення до територіального суверенітету і морських прав і інтересів Китаю. Ці питання стосуються фундаментальних інтересів Китаю і не можуть порушуватися", - написав представник КНР при Євросоюзі.

Він підкреслив, що Китай серйозно стурбований і рішуче не згоден з цими положеннями заяви, розповсюдженої за підсумками саміту європейських і японських лідерів.

Читайте також: Китай різко відповів США через теорію про виток коронавіруса в лабораторіях Уханя

Раніше Китай різко відповів США через теорії про витік коронавірусу в лабораторіях Уханя. Президент США Джо Байден заявив, що очікує оприлюднення результатів розвідувального звіту про походження вірусу. Міністерство закордонних справ Китаю звинуватило США в «політичних маніпуляціях і перекладанні провини». Вона відкинула будь-який зв'язок між COVID-19 і лабораторією з дослідження вірусів в китайському місті Ухань.