UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай відповів критикою на комюніке G7

МЗС Китаю завило, що підхід G7 не викликає жодної міжнародної довіри.

Китай у суботу висловив «сильне невдоволення» комюніке, опублікованому лідерами G7, в якому Пекін піддався критиці з таких питань, як Південно-Китайське море, права людини і ймовірне втручання в їхню демократію.

Міністерство закордонних справ Китаю в суботу ввечері заявило, що «підхід G7 не викликає жодної міжнародної довіри».

"Велика сімка наполягала на маніпулюванні питаннями, пов'язаними з Китаєм, очорнюванні та нападках на Китай", - заявив представник міністерства закордонних справ Китаю, висловивши "твердий опір" Пекіна.

У заяві «Великої сімки» наголошувалося на «важливості миру та стабільності через Тайванську протоку», але Пекін у відповідь розкритикував блок за те, що він не демонструє явної протидії незалежності Тайваню.

Читайте також: Напруга у Південно-Китайському морі: В'єтнам розкритикував маневри Китаю та Філіппін

«Велика сімка трубить про те, що хоче рухатися до мирного, стабільного та процвітаючого миру. Але насправді це заважає миру в усьому світі, підриває регіональну стабільність та гальмує розвиток інших країн», - сказав представник, передає AFP.

Лідери семи багатих країн, включаючи президента США Джо Байдена, з п'ятниці беруть участь у саміті у японському місті Хірошіма.
Блок виступив із заявою, в якій закликав Китай «не втручатися» і висловив стурбованість ймовірними порушеннями прав людини в Китаї, особливо у далекозахідних регіонах Тибету та Сіньцзяну.

Вони також заявили, що країни G7 «серйозно стурбовані» територіальними суперечками у Південно-Китайському морі, побічно звинувативши Китай у «примусі».

G7 також закликала Пекін використати свій вплив, щоб чинити тиск на Росію, щоб вона припинила вторгнення в Україну.

Раніше повідомлялося, що спецпредставник Китаю Лі Хуей під час дводенного візиту в Україну зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

У МЗС КНР заявили, що Китай готовий виступити мирним посередником із врегулювання української кризи на основі раніше висловленої позиції. Міністерство закликало Київ та Москву до "політичного врегулювання кризи".