UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай відкрив новий фронт у «війні» проти уйгурів — The Washington Post

Етнічні уйгури, казахи та інші мусульманські меншини стали жертвами утисків з боку китайської влади.

США закликають Китай припинити порушувати права етнічних казахів та уйгурів. Влада Китаю примушує сотні тисяч сільських робітників виконувати виснажливу роботу з ручного збирання бавовни в районах провінції Синьцзян, де проживають уйгури. Мусульманське населення піддається жорстокому ставленню. Китайська влада і надалі намагається позбавити уйгурів власних традицій та свободи, пише The Washington Post.

Етнічні уйгури, казахи та інші мусульманські меншини стали жертвами утисків з боку китайської влади. Урожай бавовни - це ще одне вікно зусиль Китаю знищити традиційне мислення і спосіб життя уйгурів.

Бавовна становить майже десять відсотків національного експорту Китаю, а Синьцзян виробляв близько 84,9% всієї бавовни в Китаї у 2018 році. У регіонах Китаю на півдні Синьцзяна вирощується велика частина бавовни і саме там проживають мусульманські меншини.

Плантації бавовни вимагають величезної кількості постійної праці, особливо там, де збирання бавовни не є механізованим, а залучення китайських робітників з інших місць може бути занадто витратним. Центральний уряд також вимагав від регіонів досягнення конкретних цілей щодо зменшення бідності. У той же час уряд використовує робочі бригади уйгурів та інших мусульманських меншин, викорінюючи їхню мову та традиції.

Уйгури потрапляють до суворих навчальних центрів. Мусульманські робочі групи під час збирання бавовни також повинні перебувати під супроводом спеціальних «наглядачів», які їх «навчають». Навчання сільських робітників включає політичну індоктринацію, співання «патріотичних пісень», вихваляння комуністичної партії.

Працівники отримують зарплату, і, здається, їх не змушують з силою виходити в поля. Але мусульманські меншини змушені йти працювати тому, що в разі відмови їх можуть кинути до таборів для інтернованих. Вони піддаються мимовільному нагляду, індоктринації та контролю протягом усього періоду навчання та жнив.

Серед інших санкцій США з грудня встановили обмеження на імпорт усієї бавовни, що виробляється Синьцзянським виробничо-будівельним корпусом, воєнізованою організацією, яка виробляє 37% бавовни Сіньцзяна, та його філіями. Настав час сказати Китаю, що поки він поміщає уйгурів у концтабори та піддає їх примусовій праці, Пекін не може прийняти найпрестижніші спортивні змагання у світі - Олімпійські ігри взимку 2022 року, резюмує видання.