UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай, Росія та Іран проведуть спільні військово-морські навчання

Три країни проводили спільні військові навчання у березні минулого року.

Китай, Росія та Іран проведуть спільні військово-морські навчання у найближчі тижні, на тлі загострення ситуації на Близькому Сході. Про це повідомляє South China Morning Post.

Читайте також: Демони агресії зі скриньки Пандори, яку відкрив Путін

ЗМІ цитують командувача ВМС Ірану Шахрама Ірані, який заявив, що навчання відбудуться до кінця березня і будуть спрямовані на "регіональну безпеку". Ірані також сказав, що до участі в навчаннях запрошено низку інших країн.

У повідомленнях не вказувалося, де саме відбудуться навчання, але військово-морські сили трьох країн проводили тристоронні маневри в Оманській затоці в березні минулого року.

Цьогорічні навчання пройдуть на тлі загострення напруженості на Близькому Сході, коли коаліція на чолі з США завдає ударів по об'єктах підтримуваних Іраном хуситів у Ємені.

Ці удари стали відповіддю на атаки хуситів на комерційні судна в Червоному морі. Китай офіційно не засудив хуситів. Але за повідомленням Reuters, чиновники Пекіна просили своїх іранських колег допомогти стримати напади на кораблі в Червоному морі.

Іранські ЗМІ повідомляли про спільні навчання Тегерана з Росією і Китаєм ще у грудні минулого року, але не уточнялося, коли саме відбудуться маневри. Іранський командувач заявив тоді, що Пакистан, Бразилія, Оман, Індія і Південна Африка були серед країн, запрошених як спостерігачі.

Минулорічні навчання трьох країн тривали п'ять днів і передбачали бойові стрільби та точні удари. Військово-морські сили також проводили антитерористичні навчання та навчання по боротьбі з піратами, в тому числі, моделювали рятувальну місію на захопленому торговому судні. Ні Китай, ні Росія не робили офіційних заяв щодо цьогорічних навчань.

Читайте також: Якщо ви не за столом, то ви в меню. Що задумали Росія, Китай та їх союзники

На думку істориків війни, сьогоднішня ситуація дуже нагадує 30-ті роки минулого століття, які передували Другій світовій, коли група ревізіоністських держав — кожна зі своїми образами, завищеною самооцінкою та фантомними спогадами про імперське минуле — вирішила змінити світ. Схожа коаліція вочевидь формується й нині навколо Росії. Різниця із ситуацією майже сторічної давнини полягає в наявності з обох сторін ядерної зброї, гібридному характері війни, передвиборчій лихоманці в демократичних державах. У країнах “вісі зла” такої проблеми немає. Про передчуття третьої світової війни пише посол України в Японії Сергій Корсунський.