UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай різко збільшив продажі технологій у Росію, які Москва використовує для війни проти України ‒ AP

Також країни нарощують співпрацю у виробництві БПЛА.

Китай різко збільшив продажі Росії верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва, в використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншої зброї для війни проти України.

Про це пише Associated Press із посиланням на дані американської розвідки.

Читайте також: Китай забезпечує Росію даними геопросторової розвідки — Bloomberg

Два анонімні високопоставлені чиновники адміністрації Байдена заявили, що в 2023 році близько 90% російської мікроелектроніки надійшло з Китаю. Майже 70% російського імпорту верстатів на суму близько 900 мільйонів доларів США в останньому кварталі 2023 року також було звідти.

Китайські та російські підприємства працюють над спільним виробництвом безпілотних літальних апаратів на території Росії, а китайські компанії, ймовірно, надають Росії нітроцелюлозу, яка використовується у виробництві боєприпасів. Китайські компанії також надають оптичні компоненти для використання в російських танках і бронетехніці, зазначають посадовці.

За словами чиновників, Китай постачає Росії двигуни для БПЛА і турбореактивні двигуни для крилатих ракет.

Згідно з даними митниці, російський імпорт напівпровідників із Китаю підскочив із 200 мільйонів доларів у 2021 році до понад 500 мільйонів доларів у 2022 році.

Пекін також працює з Росією над вдосконаленням своїх супутникових та інших космічних можливостей для використання в Україні, що може в довгостроковій перспективі посилити загрозу, яку Росія становить для всієї Європи. Посилаючись на дані розвідки, офіційні особи заявили, що Китай надає Росії супутникові знімки для її війни проти України.

Читайте також: Китай і Росія працюватимуть над "подвійною протидією" США та їхнім союзникам

Нагадаємо, Сполучені Штати попередили, що покладуть на Китай відповідальність, якщо Москва досягне успіхів у війні проти України, після того, як Пекін вкотре оголосив про розширення співпраці з Росією.