UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО і Китай наблизилися до прямого зіткнення — The Times

Китай розпочав військові навчання в Тихому океані в той самий день, коли почався саміт НАТО.

НАТО і Китай наблизилися до прямої конфронтації, оскільки Пекін наказав провести військові навчання поблизу ключових західних союзників, а лідери на саміті Альянсу у Вашингтоні зробили широке попередження президенту Сі Цзіньпіну щодо його військової позиції. В комюніке саміту НАТО назвало Китай "вирішальним чинником", що сприяє російським військовим зусиллям і системним викликом євроатлантичній безпеці зазначає Річард Спенсер, кореспондент газети The Times у Китаї.

Китай обрав початок саміту НАТО, щоб розпочати морські навчання у західній частині Тихого океану за участю одного зі своїх авіаносців Shandong й винищувачів. Повідомлялося, що авіаносець Shandong вийшов до Тихого океану іншим маршрутом, ніж зазвичай, поблизу Філіппін, ще одного американського союзника.

Ці військові навчання відбуваються одночасно зі спільним патрулюванням Тихого океану між Китаєм і Росією і спільними "антитерористичними навчаннями" між військами Китаю і Білорусі.

Читайте також: Росія, Китай та Іран є "новими країнами Осі", які ще більш небезпечні, ніж нацисти в 1939 році — британський генерал

Раніше газета The Wall Street Journal повідомляла, що Китай потрапив до списку загроз НАТО через його підтримку війни Росії в Україні. Уряди країн НАТО також звинувачують Китай у причетності до шпигунства, кібератак і дезінформаційних кампаній у межах своїх кордонів.