UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай посилює військову активність поблизу Тайваню – Reuters

Китайські військові симулювали кілька атак на острів, сказав міністр закордонних справ Тайваню.

Пекін і досі має намір взяти демократичний Тайвань під свій контроль, заявив міністр закордонних справ острова Джозеф Ву, повідомляє агенція Reuters.

«Останнім часом Китай часто проводить військові навчання у водах поблизу острова та в повітрі. Це може свідчити про намір захопити Тайвань. Загроза зростає», - зазначає Джозеф Ву.

Пекін все заперечує, вказуючи на те, що подібні навчання є звичайною справою і лише показують готовність країни захищати свій суверенітет.

Міністерство оборони Тайваню в червні повідомило про вісім випадків вторгнення китайських військових літаків у його повітряний простір. Ву додає, що подібні вторгнення траплялися майже щодня протягом цілого місяця. За його словами, Китай також здійснював симульовані військові атаки на Тайвань.

«Така поведінка Китаю неабияк турбує нас», - сказав Ву, додаючи, що Тайвань поглиблюватиме зв’язки з США, які є основним постачальником зброї на острів.

Міністр закордонних справ Тайваню вважає, що атака може стати вигідною для Китаю, адже дасть можливість послабити внутрішній тиск в країні, який виник внаслідок уповільнення економічного розвитку після пандемії коронавірусу.

Президентка Тайваню Цай Інвень пообіцяла протистояти Китаю, зробивши військову модернізацію пріоритетним завданням і значно збільшивши витрати на оборону.