UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай порушив повітряний простір Японії, Токіо підіймав винищувачі

Це перший подібний випадок.

Японія зранку 26 серпня піднімала винищувачі через китайський літак-розвідник Y-9, який ненадовго порушив повітряний простір країни. Про це повідомляє Reuters з посиланням на японське Міноборони.

Читайте також: Польські F-16 перехопили російський літак-розвідник над Балтійським морем

Зазначається, що літак пролетів над островами Данджо на захід від південного острова Кюсю. Інцидент трапився приблизно між 11:29 та 11:31 ранку.
У Японії заявили, що це перший випадок, коли Китай порушує повітряний простір країни. Токіо висловив рішучий протест Пекіну дипломатичними каналами та викликав високопоставленого чиновника китайського посольства.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Міноборони Японії збирається зробити запит на рекордний бюджет у розмірі понад вісім трильйонів єн (54 мільярди доларів США) на 2025 фінансовий рік. Фінансування включає розгортання безпілотників для кращого захисту віддалених островів на тлі посилення військової активності Китаю.

Повідомлялося, що Японія фундаментально змінила свою Стратегію національної безпеки. Детальніше про це розповідав Сергій Корсунський у статті “Прощавай, пацифізме: війна Росії проти України змушує Японію озброюватися”.