UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай погрожує США військовою відповіддю у випадку поїздки Пелосі на Тайвань - FT

Пекін за будь-яку ціну намагається завадити візиту американської делегації.

Китай у різкій формі попередив адміністрацію президента США через майбутню поїздку до Тайваню спікера Палати представників США Ненсі Пелосі повідомляє Financial Times з посиланням на власні джерела.

Погрози надійшли через неофіційні канали і викликали тривогу серед чиновників Білого дому, які виступають проти  візиту Пелосі.

Китай і раніше публічно погрожував «жорсткими заходами», якщо Пелосі не відмовиться від запланованого візиту у серпні. Останні ж меседжі Китаю мають більш різкий та погрозливий характер. І, за інформацією, джерел приватна риторика тепер пішла ще далі, припускаючи можливу військову відповідь.

Наразі немає чіткого розуміння, що саме збирається зробити Пекін у відповідь на візит Пелосі. Припускають, що китайські військові спробують заблокувати висадку американської делегації на Тайвані або використають винищувачі для перехоплення її літака.

За даними ряду джерел, Білий дім намагається оцінити рівень серйозності погроз Пекіну, адже можливо Китай просто блефує, намагаючись змусити Пелосі відмовитися від поїздки.

Джерела видання повідомляють, що проти візиту виступає Радник США з національної безпеки Джейк Салліван та інші високопоставлені чиновники Ради національної безпеки. Але там відмовились коментувати цю інформацію. Голова відділу стратегічних комунікацій Ради Джон Кірбі лише повідомив, що вони надали «контекст, факти та геополітичну інформацію», а спікер ухвалила власне рішення.

Союзники Вашингтона, в свою чергу стурбовані тим, що візит Пелосі може спровокувати кризу між США та Китаєм.

Цього тижня Байден заявив, що планує провести розмову з Сі Цзіньпіном до кінця місяця. Лідери обговорять питання Тайваню.

Суперечки навколо поїздки Пелосі почалися після того, як «Financial Times» дізналися, що вона планує відвідати Тайвань.

Візит має продемонструвати підтримку Тайваню збоку США, який на фоні вторгнення Росії в Україну зазнає все більшого тиску з боку Китаю і у США побоюються військового втручання Пекіну.

Пікантності ситуації додає вибраний час візиту. По-перше, він співпадає з річницею заснування Народно-визвольної армії. По-друге, збігається зі щорічним з’їздом Президії Комуністичної партії на прибережному курорті Бейдайхе, де відбувається розподіл влади.

Зустріч керівництва партії особливо важлива цього року, адже Сі Цзіньпін має заручитись підтримкою соратників перед виборами голови Компартії, які відбудуться восени.

На думку джерел видання, Китай помилково вважає, що Білий дім повністю контролює цей візит, оскільки Пелосі та Байден однопартійці. Та Пелосі, як представник Конгресу, не залежить від президента і він не може блокувати її поїздки.

Пентагон поінформував Пелосі про сценарії розвитку подій вразі її візиту до Тайбею. Після чого Байден сказав журналістам: «військові вважають, що зараз це не дуже гарна ідея».

На прес-конференції наступного дня Пелосі сказала, що Байден не висловлював жодних стурбованостей щодо її поїздки, лише попередив про можливі наслідки.

«Я чула, що президент говорив про те, що, можливо, військові бояться, що наш літак зіб’ють китайці або щось подібне. Для мене це звучить анекдотично і я не чула про це особисто від президента», — сказала вона.

Офіс Пелосі не відповів на запит журналістів стосовно можливості відмовитися від своєї поїздки.

Джерела, проінформовані про справи національної безпеки на Тайвані розцінюють ризик військової відповіді Китаю на візит Пелосі, як високий.

«Раніше гангстер був одягнений у костюм, а тепер він дістав ніж», — сказав високопоставлений тайванський чиновник.

Читайте також: Війна РФ проти України змушує Китай переосмислити, «як і коли» нападати на Тайвань — глава ЦРУ

Нагадаємо, в США побоюються, що візит Пелосі на Тайвань зірветься через вторгнення китайських винищувачів у повітряний простір острова.