UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай не готовий до війни. У США є 10-річний пільговий період для підготовки — адмірал Ставрідіс

Не слід також забувати про американських союзників: Японію, Південну Корею, Філіппіни, Австралію, Нову Зеландію. 

Китай все ще не готовий до війни зі США протягом найближчих 10 років, вважає адмірал ВМС у відставці Джеймс Ставрідіс, слова якого цитує Newsweek. Він констатував, що відносини між країнами загострилися через військову активність американських та регіональних союзників у чутливих водах Тайванської протоки. 

Ставрідіс наголосив, що володіти цією протокою, як і більшою частиною решти Південнокитайського моря, всупереч міжнародному морському праву і поглядам майже всіх інших країн світу, хоче Китай.

"Незважаючи на те, що Китай будує величезний флот, навіть незважаючи на те, що діють агресивно, вони ще не готові. Якби ми опинилися у війні з Китаєм, то це були б не тільки США і Китай. У нас є союзники за договором, які пообіцяли прийти і взяти участь у такій військовій кампанії, як ця [...] Японія, Південна Корея, Філіппіни, Австралія, Нова Зеландія", - сказав Ставрідіс, назвавши це потужною вогневою міццю. 

Та через 10 років КНР буде готова протистояти дуже потужним чином. За цей час Штати мають можливість зміцнити армію, аби зберегти стримування та з допомогою дипломатії зняти напругу у відносинах. 

Читайте також: Китай застеріг Філіппіни від "прорахунків" на тлі загострення ситуації у спірних водах

Нагадаємо, старший науковий співробітник з авіації та технологій у галузі військових наук в RUSI професор Джастін Бронк закликає європейські країни збільшити інвестиції у виробництво боєприпасів, ракет для ППО і запчастин, аби "Україна мала змогу далі битися". Він допускає варіант, що США не зможуть забезпечити ефективного посилення оборони Європи, коли РФ все ж розпочне агресію проти НАТО, адже самі вже будуть залучені у війну з Китаєм.