UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай може змінити США на місці лідера з переробки нафти - Bloomberg

Bloomberg повідомив про можливість першої в історії зміни лідера з переробки нафти.

КНР, завдяки зведенню нових заводів, ймовірно, в наступному, 2021 році, роздобуде першість в нафтопереробній промисловості, яке утримує США з середини XIX століття, повідомляє Bloomberg, посилаючись на Міжнародне енергетичне агентство.

«Штати були лідером з переробки нафти з початку нафтової ери в середині XIX століття, але КНР скине США вже в наступному році», - повідомляє джерело.

Зміна лідера в нафтопереробній промисловості може статися через те, що в КНР нині зводять 4 нові нафтопереробні заводи, тоді як в Штатах вони закриваються. Так, завод Convent в Луїзіані компанії Shell, яка вважається третьою за потужністю в світі, припиняє роботу.

В Bloomberg пишуть, що в 1967 році, коли був відкритий Convent, переробні потужності США в 35 разів перевищували китайські.

За даними агентства, вся потужність недавно створених підприємств в КНР дорівнює 1,2 млн бар. на добу, що дорівнює нафтопереробці всій Великобританії. Через пандемію світовий попит на нафту знизився. Видобуток і переробку також довелося знизити до мінімальних 1,7 млн бар. о 24 годині, і більше 50% припало на підприємства в США.

Крім того, як пише Bloomberg, коронакриза змінила споживання нафти в світі. У КНР і Азії зростає попит на пластик і нафту. Там економіка швидко відновлюється після коронакризи. А в ЄС і США, де пандемія не вщухає, і криза більш відчутний.

Переробна промисловість Китаю зросла в три рази із початком нового тисячоліття, оскільки країна намагається встигати за швидким зростанням споживання дизельного палива і бензину. За даними Науково-дослідного інституту економіки і технологій Китайської національної нафтогазової корпорації (CNPC), обсяг переробки нафти тут, Очікують збільшиться на 1 млрд т в рік, або 20 млн бар. на добу, до 2025 року з 17,5 млн бар. на добу в кінці року.

Зимові ф'ючерси на WTI до сих пір дешевшали на біржі NYMEX в Нью-Йорку на $0,04 (0,1%), до $41,39 за барель. 17 листопада контракт подорожчав на $0,09 (0,2%) - до $41,43 за барель.

Після того, як країни ОПЕК + відклали на 14 днів прийняття правил видобутку нафти з січня, на 2 млн барелів на добу, ціна Brent знизилася.

До 7:01 за Києвом січневі ф'ючерси на Brent дорожчали на $0,02 (0,05%) до ціни закриття торгів вівторка і торгувалися біля $43,77 за барель. Перед цим нафта втратила в ціні і зупинилася на позначці $43,75 за барель.