UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай хоче обмежити поставки дронів до РФ

Зокрема, з 1 грудня в КНР почне діяти нова система експортного контролю.

Китай вирішив обмежити поставки дронів до Росії. Про це заявили в Міністерстві торгівлі Китаю після переговорів лідера КНР Сі Цзіньпіна та російського президента Владіміра Путіна, які відбулися в Казані, передає CNBC.

В останній день саміту БРІКС офіційний представник китайського Мінторгу Хе Яньдун на спеціально скликаній пресконференції нагадав, що з 1 грудня Пекін запроваджує нову систему експортного контролю. У рамках цієї системи продажі дронів будуть можливими тільки за умови отримання ліцензії від уряду.

Читайте також: Зеленський: Китай, Індія, США та Саудівська Аравія можуть за один день зупинити війну в Україні

Водночас експортерам доведеться розкривати кінцевих одержувачів БпЛА або комплектуючих до них. Чиновник додав, що китайська влада має намір посилити практику видачі ліцензій, а також посилити інспекції, щоб не допускати незаконний експорт.

«Ці заяви явно сигналізують про те, що керівництво КНР чутливе до критики Заходу, який звинувачує Пекін у підтримці на плаву російської економіки. Також це ще один сигнал Москві про те, що підтримка Китаю не безмежна»,  – зазначив у коментарі CNBC керуючий директор Teneo Габріель Вілдау.

Китай, публічно закликаючи до припинення «української кризи», став опорою для РФ у війні проти України, значно зблизившись із Москвою. Пекін, зокрема, збільшив продажі Росії верстатів, мікроелектроніки й інших технологій, які РФ використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншого озброєння для війни. Детальніше про це розповідав Володимир Кравченко в статті «Питання життя і смерті. Що слід знати про «постачання» китайської зброї Росії».