UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай є смертельною загрозою для Британії — керівник оборонного огляду країни

Робертсон вважає, що Велика Британія і НАТО повинні бути здатні протистояти квартету Китаю, Росії, Ірану і Північної Кореї.

Китай є "смертельною" загрозою для Британії й альянсу НАТО, заявив зовнішній керівник нового великого оборонного огляду, який уряд розпочав сьогодні. Робертсон, який обіймав посаду генерального секретаря НАТО з 1999 по 2004 рік, попередив про "смертоносний квартет націй, які дедалі більше працюють разом", пише The Times.

"Ми в цій країні й альянс НАТО, який так успішно зустрівся минулого тижня, повинні бути в змозі протистояти цьому квартету, а також іншим проблемам, які пронизують світ зараз", — сказав він на брифінгу.

Робертсон є одним з трьох зовнішніх експертів, залучених Міністерством оборони для проведення стратегічного оборонного огляду. Іншими є доктор Фіона Гілл, колишній головний експерт з питань Росії в Білому домі, яка давала свідчення під час слухань щодо імпічменту президента Трампа, і генерал сер Річард Барронс, колишній голова командування Об'єднаних збройних сил.

Читайте також: НАТО і Китай наблизилися до прямого зіткнення — The Times

У своєму виступі на брифінгу Робертсон припустив, що в цьому огляді британської оборони буде глибший погляд на загрозу з боку Пекіна, ніж у попередніх версіях, які, як правило, зосереджувалися на Росії. Джон Гілі, міністр оборони, який буде керувати процесом огляду, сказав, що розгляд викликів, які кидає Китай, буде частиною ширшої урядової діяльності.

Зауваження Робертсона, в яких він згадав Китай, Іран, Росію та Північну Корею, пішли набагато далі, ніж комюніке, схвалене країнами-членами НАТО на саміті минулого тижня, в якому Китай названо "вирішальним чинником", що сприяє війні Росії проти України. Попередній уряд назвав Пекін "системним викликом" в останньому великому огляді, завершеному у 2021 році.

Прем'єр-міністр Кір Стармер зазначив, що огляд, який завершиться в першій половині наступного року, забезпечить "зміцнення і повагу до збройних сил", нагадавши про те, як вони були "розвалені" попередніми міністрами.

Читайте також: Росія, Китай та Іран є "новими країнами Осі", які ще більш небезпечні, ніж нацисти в 1939 році — британський генерал

Міністр оборони країни Джон Гілі проголосив "нову еру для оборони", заявивши, що його команда зовнішніх оглядачів допоможе Міністерству оборони "по-новому подумати" про необхідні йому сили й засоби й забезпечити, щоб воно стало "більш надійним союзником". Він додав, що огляд гарантує, що оборона буде центральним елементом майбутньої безпеки Великої Британії, її економічного зростання і процвітання. 

Раніше Стармер пообіцяв збільшити витрати на оборону в його країні до 2,5% від національного прибутку, але відмовився назвати дату, коли це буде зроблено. Натомість він заявив, що збільшення відбудеться "як тільки дозволять ресурси".