UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай, Іран та РФ проведуть спільні військові навчання в Оманській затоці

Нові навчання базуватимуться на спільних морських навчаннях трьох країн, проведених у 2019 та 2022 роках.

Китай, Іран та РФ проведуть спільні військові навчання в Оманській затоці. Навчання триватимуть з 15 до 19 березня, повідомляє CNN.

Міністерство оборони Китаю заявило, навчання допоможуть «поглибити практичну співпрацю між військово-морськими силами країн».

Нові навчання базуватимуться на спільних морських навчаннях трьох країн, проведених у 2019 та 2022 роках.

Китай розширює партнерство з Росією під час вторгнення Москви в Україну, поглиблюючи дипломатичні та економічні зв'язки. Західні офіційні особи також раніше висловлювали занепокоєння, що Пекін може розглядати можливість надання Росії летальної військової допомоги, але Китай заперечував ці звинувачення.

Читайте також: Іран завершив укладання контракту на купівлю російських винищувачів

Китай оприлюднив позицію щодо війни РФ проти України, закликаючи до мирних переговорів. Документ Пекіна вже розкритикували деякі західні лідери. Більше про так званий «мирний план» Китаю читайте в статті ексочільника МЗС України Павла Клімкіна «Китайський маджонг». 

Тим часом, зростання оборонного партнерства Москви з Тегераном посилилося за останній рік, оскільки Росія потребує все більше зовнішньої військової підтримки у своїй війні проти України.

Аріяна Ґіць і Роман Сон у статті «Стратегічна поразка Росії: що повинен зробити Захід» пишуть, що Росія навмисне руйнує сучасний міжнародний правопорядок, сподіваючись створити потужну антизахідну коаліцію. РФ, Китай, Іран і КНДР планують створити антизахідний світовий порядок.