UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кішіда: Японія та НАТО продовжуватимуть кроки та зусилля для надання допомоги Україні

"Японія співпрацювала і буде співпрацювати з Альянсом".

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда  на полях саміту НАТО у Вашингтоні заявив, що Токіо продовжить співпрацю з Альянсом для надання допомоги Україні. Про це повідомляє Укрінформ.

"Японія справді є першою непівнічноатлантичною країною, яка минулого місяця підписала двосторонній документ про підтримку та співпрацю з Україною. Японія співпрацювала і буде співпрацювати з НАТО, продовжуватиме кроки та зусилля для надання допомоги Україні", – зазначив Кішіда.

За його словами, Японія має намір зміцнити з НАТО систему обміну інформацією на основі індивідуальних партнерських програм (ITPPs) та сприяти співпраці в таких сферах як космос, кібернетика та проведення спільних навчань в різних сферах.

Політик також висловив сподівання на продовження співпраці з НАТО та IP4 (Австралія, Японія, Південна Корея та Нова Зеландія).

Водночас Генсек НАТО Столтенберг у спільному виступі з головою японського уряду, Японія – один із найдієвіших, найближчих партнерів НАТО.

Читайте також: Президентські перегони в США затьмарили саміт НАТО — The Times

"В умовах військової агресії Росії проти України це ще важливіше, ми тісніше співпрацюємо, тому що, як ви сказали, що сьогодні відбувається в Україні, може завтра статися в Азії. І ми бачимо, як Північна Корея, Іран і Китай сприяють військовій агресії Росії проти України. І це свідчить про те, що наша безпека не регіональна, а глобальна", – додав він.

Нагадаємо, президент Південної Кореї Юн Сок Йоль і прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда пообіцяли посилити співпрацю з НАТО в сфері безпеки на тлі поглиблення військового співробітництва між Північною Кореєю й Росією. Юн і Кішіда зустрілися в кулуарах саміту НАТО у Вашингтоні, куди вони були запрошені як лідери країн-партнерів Альянсу в Індо-Тихоокеанському регіоні.