UA / RU
Підтримати ZN.ua

Киргизстан виключив "Талібан" зі списку терористичних угруповань

У списку є 20 організацій. "Талібану", який визнали терористичним рухом у Киргизстані у 2006 році, серед них немає

Генеральна прокуратура Киргизстану під час публікації списку екстремістських організацій, діяльність якої заборонена на території країни, не включила туди "Талібан".

У списку є 20 організацій, у тому числі «Аль-Каїда», Ісламський рух Східного Туркестану, Курдський народний конгрес («Конгра-Гель»), Організація звільнення Східного Туркестану, рух «Хізбут-Тахрір-аль-Іслам». "Талібану", який визнали терористичним рухом у Киргизстані у 2006 році, серед них немає.

Читайте також: Путін вважає талібів союзниками РФ у боротьбі з тероризмом

У МЗС Киргизстану підтвердили, що рішення про виключення руху «Талібан» зі списку організацій, заборонених на території КР, було ухвалено після ретельного розгляду та всебічної оцінки компетентними державними органами країни. Втім, влада поки не оголосила про своє рішення офіційно.

"Це рішення спрямоване на зміцнення регіональної стабільності та продовження діалогу. Киргизька Республіка прагне підтримати зусилля міжнародного співтовариства, спрямовані на забезпечення стабільної та мирної обстановки в Афганістані та у всьому регіоні", - наголошується в опублікованій на сайті міністерства заяві.

Корпорація турецького радіо та телебачення TRT опублікувала схвальний кивок "Талібану" з цього приводу, зазначивши, що Міністерство закордонних справ Афганістану підтримало рішення влади Киргизстану виключити рух "Талібан" зі списку терористичних та екстремістських організацій, заборонених на території. У заяві на сайті МЗС Афганістану наголошується, що цей крок Бішкека є актом політичного визнання Афганістану на міжнародній арені і сприяє зміцненню двосторонніх відносин.

У червні 2024 року зі списку терористичних організацій "Талібан" виключив Казахстан. Трохи раніше МЗС та Мін'юст РФ доповіли російському диктатору Володимиру Путіну, що можна виключати "Талібан" зі списку заборонених організацій.

Читайте також: Рух «Талібан» вивели зі списку терористичних організацій у Казахстані — Токаєв

Інститут вивчення війни повідомляв, що Росія готовиться виключити "Талібан" зі списку заборонених організацій у себе в країні. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявляв, що таліби є "реальною силою" в Афганістані. Зазначається, що Кремль активно підтримує контакт з терористичним рухом з моменту їх приходу до влади в 2021 році і може використати це для ослаблення угруповання "Ісламська держава - провінція Хорасан", що базується в Афганістані і організувала теракт в "Крокус Сіті Холл" 22 березня у Москві.