UA / RU
Підтримати ZN.ua

Киргизстан хоче дерусифікувати топоніми столиці, в Росії вже пригрозили українським сценарієм

В Москві збираються просити Путіна «зробити зауваження» президенту Жапарову.

У Киргизстані хочуть декомунізувати та дерусифікувати назви районів столиці країни Бішкека. Зокрема, з такою пропозицією виступив спікер парламенту республіки Нурлан Шакієв. Водночас в Росії у відповідь заявили, що таким чином держава «виходить на шлях України».

Як заявляє російська  радіостанція «Говорит Москва», представниця голови міжнародного комітету нижньої палати російського парламенту Світлана Журова, назвала заяву Шакієва «першим кроком до повної відмови від російської мови» в Киргизстані та додала, що «події в Україні почалися з цього».

«Це не просто так все. Це перші маленькі кроки, щоб у підсумку видавити повністю російську мову. Я в цьому жодної секунди не сумніваюся. … Це, безперечно, порушить права російських людей у Киргизії, багато з яких там проживають. Наш зв'язок таким чином губиться. А потім наступний етап — школи, а потім ще якийсь і буде, як у Грузії, коли молодь, на жаль, практично не розмовляє російською мовою. Ми знаємо, що і в Україні теж із цього починалося. Захист, здавалося б, національної державної мови, але водночас, щоб люди потихеньку розуміли, що вони більше російською говорити не будуть», - висловила вона свої хвилювання щодо першочерговості киргизького в Киргизстані.

Депутатка додала, що це питання обговорять на найвищому державному рівні і, можливо докладуть Путіну, аби той «зробив зауваження президенту Киргизстану».

Зазначимо, що райони Бішкека досі носять радянські назви — Первомайський, Свердловський, Жовтневий та Ленінський.

Читайте також: Тюрма і конфіскація: Таджикистан, Киргизстан та Узбекистан застерегли своїх громадян від участі у війні в Україні

Нагадаємо, у вересні Киргизстан скасував навчання ОДКБ на своїй території, яке мало пройти в жовтні 2022 року.