UA / RU
Підтримати ZN.ua

Може пролитися кров американського солдата: Кірбі звернувся до законодавців на тлі провального голосування Сенату

Він нагадав, що США з усією серйозністю ставляться до зобов'язань п'ятої статті НАТО. 

Якщо Росія нападе на НАТО, воювати доведеться американським військовим, наголосив координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі на тлі провального голосування Сенату за продовження підтримки України. Під час останнього брифінгу він нагадав, що Штати ставляться дуже серйозно до зобов'язань п'ятої статті НАТО, яка передбачає колективу відповідальність у випадку нападу на одну з країн-членів Альянсу. 

"Якщо ви перебуваєте у Капітолії та вірите у національну безпеку, то має бути непідробне занепокоєння щодо того, що станеться, якщо ви просто дозволите Путіну рухатися, дозволите йому отримати Україну, - звернувся Кірбі до законодавців. - Не майте сумнівів, він не покине своїх стратегічних цілей щодо отримання цілої країни. Він не вірить в існування суверенної держави".

Він вкотре нагадав, що якщо США припинять підтримку України, Росія її переможе, а після цього постане проти східного флангу НАТО. В такому випадку воювати доведеться вже американським військовим. 

"Американці були б дуже залучені, якби Путін отримав цю стратегічну перемогу в Україні, а потім пішов проти одного з наших союзників по НАТО", - підсумував Кірбі. 

Читайте також: США хочуть відправити в Україну чергового радника: за чим він слідкуватиме у міністерстві Камишіна

Нагадаємо, 6 грудня США оголосили про надання нового пакета військової допомоги для України на суму 175 млн доларів. Втім, він може виявитися останнім, адже того ж вечора у Сенаті провалили голосування за виділення 61 млрд доларів для продовження підтримки нашої держави. Причиною став конфлікт між демократами та республіканцями щодо міграційної політики та ситуації на мексиканському кордоні. 

Президент США Джо Байден після цього звинуватив "червоних" у шантажі, наголосивши, що ставки занадто високі, аби балансувати на політичній межі. А посол України у Штатах Оксана Маркарова, яка передбачала такі результати голосування, запевнила, що це не голоси проти нашої країни, а наслідки внутрішньої ситуації у США. Вона сподівається, що законодавці все ж узгодять цей пакет до Різдва. 

Як працюють "американські інвестиції" пояснює Іван Верстюк у статті на ZN.UA "Ціна американської допомоги для України: що дорожче, то дешевше".