UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кім Чен Ин прийняв у Пхеньяні делегацію з Південної Кореї

Переговори на такому рівні відбуваються вперше з 2011 року.

Північнокорейський диктатор Кім Чен Ин прийняв у Пхеньяні делегацію спецпосланців із Південної Кореї, повідомляє CNN із посиланням на представників Сеула. Факт зустрічі BBC підтвердив представник президента Південної Кореї.

Відповідний прийом став першим за останні сім років, з 2011 року, коли Кім Чен Ин прийшов до влади.

Напередодні, 4 березня, повідомлялося про те, що президент Південної Кореї Мун Чже Ін відправив у КНДР делегацію у складі десяти високопоставлених спецпосланців. До неї, зокрема, увійшли головний радник президента з національної безпеки Чон Ий Єн і голова Національної розвідувальної служби Південної Кореї Су Хун. Чон Ий Єн також є головою делегації із Сеула.

Візит південнокорейських спецпосланців у Північну Корею здійснено у межах відлиги, яка встановилася у відносинах обох Корей після зимових Олімпійських ігор у Пхенчхані.

Під час переговорів делегати Південної Кореї повинні створити умови для переговорів КНДР і США про денуклеаризацію Корейського півострова і поліпшення відносин між обома Кореями.

За підсумками дводенних зустрічей у КНДР південнокорейські спецпосланці відвідають США, де обговорять з американськими чиновниками переговори з північнокорейською стороною.

Нагадаємо, на церемонії відкриття зимових Олімпійських ігор у Пхенчхані збірні обох країн пройшли під одним прапором. Прапор несли дві людини - одна з Південної Кореї, а інша з КНДР.

Південна Корея витратила понад 223 тисячі доларів на триденний візит делегації КНДР, до якої також увійшла сестра північнокорейського диктатора Кім Чен Ина.

На думку експерта, КНДР погодилася на поступове зближення з Південною Кореєю для часткового ослаблення санкцій і погіршення відносин між Сеулом і Вашингтоном, які мають різне бачення того, як найкращим чином спонукати Північну Корею позбутися ядерної зброї

Детальніше про політичну ситуацію на Корейському півострові читайте у матеріалі Віктора Каспрука "Олімпійський "спокій" Пхеньяна і Сеула" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".